AcasăNewsInchiderea caloriferelor, interzisa prin lege!

Inchiderea caloriferelor, interzisa prin lege!

V-ați săturat să vă fie mai frig în casă decât afară? Căldura din calorifere, în teste

Autoritatile pregatesc masuri drastice pentru proprietarii de apartamente care pun in pericol structura blocurilor prin inchiderea totala a caloriferelor pe timp de iarna.

Cei care isi inchid caloriferele vor fi obligati sa plateasca pausal agentul termic

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), Doru Ciocan, a anuntat ca are in vedere masuri dure pentru proprietarii care economisesc la extrem agentul termic. In prezent, numerosi locatari care au repartitoare aplica „solutia smechera” de a se incalzi fara a folosi calorifere lor. Ei inchid complet robinetele radiatoarelor, iar repartitoarele nu mai inregistreaza, astfel, nimic. In schimb, „smecherii” se incalzesc folosind caldura ce vine prin podeaua, tavanul sau peretii comuni cu ai vecinilor „fraieri”, care inteleg sa-si mentina o temperatura normala in casa si locuinta in buna stare. Aceasta este de fapt problema asupra careia vrea sa atraga atentia proiectul de lege al ANRSC. Faptul ca, pe timp de iarna, locuintele nu sunt incalzite, afecteaza structura peretilor, atat pe ai „smecherilor”, cat si ai „fraierilor”, acestia din urma trezindu-se cu igrasie, desi au temperaturi de 22-24 de grade Celsius in casa. Mai rau, pot aparea infiltratii de la condensul produs la vecinii care stau in frig pe timp de iarna, apa scurgandu-se in apartamentelor celor care au grija de sanatatea si de locuinta lor.

Toti vor plati o temperatura de confort

Aceasta stare de lucruri nu va mai continua multa vreme, deoarece ANRSC  va cere interzicerea, prin lege, a inchiderii complete a caloriferelor. „Vom gasi o formula matematica intr-un program de calcul si ii vom obliga prin lege pe cei care si-au inchis repartitoarele si care primesc caldura de la vecinii cu caldura pornita sa plateasca gigacaloria consumata”, a declarat Doru Ciocan, presedintele ANRSC. El a atras atentia ca toti cei care locuiesc la bloc vor fi obligati sa plateasca o temperatura de confort. Se va verifica pe datele de intrare la fiecare apartament si din programul de calcul, urmand ca toti sa plateasca la fel. „Se va ajunge apropiat de sistemul pausal, dar vom reduce consumul furnizat de RADET cu cel putin 20-25%.”, a mai spus oficialul ANRSC.

author avatar
Arpad Dobre
1.032 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger