AcasăNewsIncepe meciul Merkel-hackerii lui Putin

Incepe meciul Merkel-hackerii lui Putin

Ulciorul nu Mercedes la apa, pare sa-l avertizeze cancelarul german pe vechiul ei inamic, Vladimir Vladimirovici

Germanii se vor prezenta in curand la urnele alegerilor legislative. Observatorii si specialistii se intreaba, nu daca, dar cand si cum Kremlinul se va amesteca. Si cu cat succes.

Ulciorul nu Mercedes la apa pare sa l avertizeze cancelarul german pe vechiul ei inamic Vladimir Vladimirovici

Acuzata de ingerinte in alegerile prezidentiale americane si franceze, nu pare sa existe nici un dubiu ca Rusia va incerca sa influenteze in propriile-i interese voturile din Germania. Ministrul german de Interne a publicat, de altfel, un recent avertisment public cu privire la potentialele cyberatacuri si campanii de dezinformare rusesti in perspectiva alegerilor. Insa, pentru expertul Joerg Forbrig, citat de Slate, Germania va fi o nuca prea tare pentru Vladimir Putin iar democratie germana va fi capabila sa faca fata hackerilor Kremlinului. Este evident ca Rusia va tinti alegerile germane. Tara a jucat un rol cheie in elaborarea raspunsului european (si occidental, in general, in coordonare cu SUA) surprinzator de coerent in fata agresiunii si revizionismului rusesti. Cand Moscova a anexat Crimeea si a invadat Donbasul, Berlinul s-a alaturat Ucrainei, cantarind greu in sanctiunile contra Rusiei. Cand Rusia si-a intensificat tentativele de intimidare contra tarilor membre UE si NATO din estul europei, Germania a raspuns alaturandu-se unei misiuni de politie aeriana deasupra tarilor baltice, trimitand la greu trupe si echipamente ale Bundeswehr-ului, dirijand grupul de lupta al NATO pozitionat in Lituania. Fermitatea acestei reactii si modul in care ea a reunit Europa in opozitia ei contra actiunilor ruse este un ghimpe in coasta Kremlinului.

Angela, singurul lui adversar pe masura

Resentimentele rusesti fata de cancelarul german sunt de inteles. Politic, ea a fost care a luat conducerea actiunii europene in fata amenintarii Moscovei, ea a fost cea care a blocat vocile proruse in cercurile economice si politice germane, ea a facut presiune in favoarea acordurilor de la Minsk destinate sa puna capar razboiului din Ucraina. Chiar daca nu au adus pacea, aceste acorduri sunt baza sanctiunilor europene si americane contra Rusiei. Pe un plan mai personal, Vladimir Putin a fost nevoit sa ia in considerare ca, din toti liderii internationali pe care i-a intalnit si deseori i-a dominat sau umilit, Angela Merkel este singurul lui adversar.

Pana s o atace rusii Merkel a primit un bombardament cu rosii in timpul unui miting in Heidelberg nemultumitii numind o mincinoasa si tradatoare Pesemne ca serviciile stiau ce stiau de au sfatuit o sa se imbrace in rosu

Un adversar care este acum pe punctul de acastiga alegerile din Germania si un al patrulea mandat. Deci Vladimir Putin are toate motivele sa doreasca plecarea lui Merkel. Ideal, pentru liderul de la Kremlin, ar fi ca Angela Merkel sa fie detronata de opozantul ei, social-democratul Martin Schulz, fostul presedinte al Parlamentului European. Realist, Putin nu poate spera insa la o infrangere a lui Merkel, ultimele ei avansuri in sondaje preconizandu-i o victorie aproape sigura. Dar asta nu inseamna ca Moscova nu va incerca pana la capat sa o atace pe Merkel, sa-i reduca legitimitatea si sa complice formarea unei coalitii de care ea are nevoie pentru a-si forma  viitorul guvern. Rusia dispune de motivatii importante care corespund unor oportunitati certe in Germania. Observatorii au notat diverse puncte de vulnerabilitate: atractia Rusiei pentru marile firme germane, in special in sectoarele auto, energiei si ingineriei. La stanga, marile partide politice precum social-democratii si partidul Die Linke au avut traditional o pozitionare prorusa mostenita de la fosta Ostpolitik din 1970 si inradacinata in mostenirea postcomunista. Mai recent, extrema dreapta, partidul Alternativa pentru Germania, si-a confirmat explicit afinitatile cu Rusia. O comunitate de aproximativ trei milioane de rusofili traieste in Geermania iar multi din aceasta comunitate se informeaza din media controlata de Kremlin.

Germania vulnerabila

Oamenii utili Kremlinului formeaza o retea importanta care apara pozitiile rusesti in societatea civila, prin lobby, think-tanks, in presa traditionala ori pe retelele sociale. Iar securitatea informatica in Germania ramane deficitara, cum au demonstrat serii de atacuri si forturi de date din serverele parlamentului si guvernului. Propaganda Moscovei a reusit sa suscite controverse pe teme ca refugiatii, casatoria persoanelor homosexuale, terorismul si apararea nationala. In plus, subzistenta unui anti-americanism considerabil in anumite segmente ale societatii germane lasa tara vulnerabila la influenta Rusiei-tara care se pozitioneaza ca varf de lancie contra superputerii de peste ocean.

Hillary a<br >supărat<br >Kremlinul<br >și nu a mai<br >ajuns la<br >Casa Albă

Rusia se simte si intarita prin recentele sale actiuni de influentare a alegerilor occidentale. Acolo unde ele au reusit, ca in SUA, au dezorganizat sisteme politice intregi. Unde eu esuat, ca in Franta, Rusia nu a fost obligata sa plateasca pretul. Aceasta experienta a folosit in cantarirea costurilor si beneficiilor unor asemenea operatiuni iar Moscova este mandra de mijloacele sale, vorba aceea, testate si aprobate. Sofisticarea , expertiza, tehnologiile, retelele si ”invizibilitatea” au oferit Rusiei un ascendent in fata democratiilor care s-au vazut atacate.

Vestile proaste

In acest context, operatiunea rusa pentru a influenta alegerile germane pare aproape previzibila. Este foarte probabil ca o asemenea operatiune sa fie pregatita de mai multa vreme si sa apara intr-un moment sau altul. In ultimii doi ani, serviciile germane de informatii au raportat o serie de cyberatacuri rusesti contra infrastructurilor guvernamentale. Unele au fost blocate cu succes. Altele, precum intruziunile in serverele parlamentului german, au avut ca rezultat un furt important de date. Berlinul se asteapta ca aceste informatii sa fie dezvaluite chiar inaintea alegerilor legislative din aceasta luna. Ingerinta rusa ce va preceda alegerile va urmari, apreciaza expertii, aceeasi abordare pe mai multe fronturi observata si in alte cazuri. In centru se va afla o campanie de discreditare a cancelarului si a partidului sau (CDU). Informatii alarmante vor semana groaza de refugiati si de terorism, atribuind aceste probleme politicii lui Merkel. Vor fi colportate povesti incercand sa o asocieze pe lidera americanofila cu noul presedinte al SUA (total impopular in Germania), se vor scoate documente de maniera de a o incrimina pe Merkel sau macar liderii si candidatii partidului sau. Asociate cu acestea, vor fi si tentative mai tintite: rusofilii din Germania vor primi o mare doza de propaganda de la Kremlin pentru a tine la distanta acest electorat, traditional conservator, de partidul lui Merkel. Partidele de extrema dreapta sau de extrema stanga, asociate aici prin tendinta lor de lupta contra establishment-ului NATO si SUA, vor primi un tratament la fel de favorabil din partea media si uzinelor de trolli rusesti.

Vestile bune

Una din ele ar fi ca impactul global al unei tentative concertate din partea Kremlinului asupra rezultatului alegerilor germane va fi probabil de mica intensitate. Numerosi factori contribuie la neutralizarea eficienta a metodei de ingerinta preferata a Moscovei. Intai, si cel mai important, nu o sa mai fie vorba de avantajul surprizei pentru Putin. Acum un an, celebra ”afacere Lisa”, o campanie de dezinformare si de mobilizare urmare a unui presupus viol a unei tinere fete ruso-germana de catre imigranti musulmani, s-a dovedit a fi o minciuna. Si le-a semnalat germanilor ca nu sunt imunizati contra ingerintelor directe ale Kremlinului. De atunci, germanii au vazut cum oamenii lui Putin au incercat sa influenteze alegeri din alte tari. In acelasi timp, numeroase dovezi au fost puse in lumina cyberatacuri ruse contra media, firme, institutii politice si guvernamentale germane. O larga dezbatere a avut loc in Germania, intretinuta de avertismentele responsabililor guvernamentali cu privire la modul in care influenta Rusiei asupra democratiei germane ar putea fi surmontata. In linii mari, societatea germana este astazi foarte sensibilizata vizavi de aceasta chestiune iar institutiile sunt mai pregatite decat erau acum un an. In al doilea rand, aceasta constientizare coincide cu o evolutie a opiniei publice germane vizavi de Rusia. Dupa atacul asupra Ucrainei, Rusia a pierdut o mare parte din capitalul de simpatie de care s-ar fi putut bucura in randurile germanilor. 75% din germani privesc astazi spre Rusia cu suspiciune, ceea ce este inca un scut de protectie impotriva ingerintelor ticluite de Moscova. Un scut ce poate deveni si mai eficient daca alte operatiuni secrete rusesti vor fi rapid dezvaluite si aratate de statul german, media si societatea civila. In al treilea rand, exista in Germania o sustinere majoritara a status-quo-ului politic, o absenta a sentimentului ca o schimbare este necesara. Un sentiment favorizat si de o economie in crestere, o incredere reinnoita in integrarea europeana si o diminuare a titlurilor de prima pagina privind refugiatii si terorismul. Cancelarul Merkel si conservatorii si-au regasit un avans confortabil in sondaje si majoritatea germanilor doreste ca ea sa conduca viitorul guvern. Aceste prefererinte politice sunt astazi atat de stabile incat chiar o ingerinta masiva a Rusiei sau un alt eveniment major nu va modifica fundamental rezultatul alegerilor. Nu in ultimul rand, sistemul  politic german complica o tentativa rusa de ingerinta. Sase partide sunt in pozitia de a obtine locuri in Bundestag (parlament), printre care doua sau trei vor forma o coalitie guvernamentala. O situatie care creaza mai multe dinamici pe care Kremlinul nu le poate manipula, spre deosebire de competitia bipolara, mai previzibila, regasita in SUA. Ingerintele rusesti poat face cel mult mai virulenta retorica de campanie, peisajul politic mai complicat si sa faca mai dificila formarea unei coalitii. Dar, privind peste umar la deceniile de politica germana dupa 1945, rezultatul final va fi un guvern care va functiona. Si, potrivit sondajelor, va fi condus de cosmarul lui Putin: Angela Merkel.

Scut media impotriva rusilor

In fine, presa germana constituie un scut important impotriva influentelor rusesti. Media publica, cu un jurnalism mereu echilibrat si de calitate, se bucura de incredere zdrobitoare din partea cetatenilor germani. Media privata, online si print, nu au cazut in polarizare si senzationalism, cum predomina in alte tari. Impreuna, aceste canale de informatii traditionale predomina retelelor sociale ca surse de informare pentru publicul votant, ceea ce va face si mai dificila dezinformarea rusa, pilonul de baza al influentei Kremlinului. Exista, apreciaza observatorii, bune motive de a crede ca oamenii Kremlinului vor esua in a avea un impact important asupra legislativelor germane. Insa expertii spun ca vigilenta este strict necesara in saptamanile ce vin pentru a repera si strangula aceste tentative de ingerinte. Dincolo de ziua alegerilor, Germania trebuie sa ramana de veghe pentru ca Moscova ar putea sa puna in discutie legitimitatea scrutinului, asa cum era pregatita sa o faca in SUA, o practica frecventa a tentativelor rusesti de destabilizare a institutiilor democratice ale tarii, ala cum au raportat serviciile germane de informatii. In paralel, Moscova lucreaza sistematic la izolarea si separarea Germaniei de vecinii sai europeni.

author avatar
Tudor Borcea
189 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger