AcasăNewsIncepe furtuna gripala in Romania

Incepe furtuna gripala in Romania

Medicii sunt categorici: vaccinarea este cea mai buna solutie

Iarna adevarata si-a intrat in drepturi si, odata cu ea, s-au inregistrat si decese declarate ca urmare a gripei. Specialistii avertizeaza ca ignorarea avertismentelor si confundarea gripei cu o raceala de sezon poate avea consecinte grave.

Medicii sunt categorici vaccinarea este cea mai buna solutie

Gripa e boala grea, omoara pe capete, inclusiv oameni perfect sanatosi anterior. Cu cat e depistata mai devreme, cu atat mai multe sanse are tratamentul specific. Si sa nu uitam ca singura cale de a o preveni e vaccinarea, afirma presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, Sandra Alexiu. Un tanar de 32 de ani din Arad si o femeie din Galati au murit din cauza complicatiilor, in conditiile in care sunt confirmate 67 de cazuri de gripa. Medicii avertizeaza ca  virusul este mai agresiv decat in 2017, cand erau raportate doar 30 de cazuri la nivel national, iar numarul de persoane infectate va creste.Saptamana trecuta un galatean a murit la un spital din Iasi, tot din cauza gripei. In Romania, in sezonul rece 2017 – 2018, s-au inregistrat 129 de decese din cauza gripei si peste 1.700 de imbolnaviri. Aproape 60% dintre romani au declarat ca nu s-au vaccinat niciodata impotriva gripei. Doar in ultima saptamana din 2018 s-au inregistrat peste 700 de cazuri de gripa clinica.

Trei vaccinuri disponibile

”Din pacate incepe in Romania furtuna gripala. Cazurile se inmultesc, avem deja doua decese declarate ca urmare a gripei, la persoane nevaccinate, pe un teren imunodeprimat. Atingerea unui titru protector prin vaccinare dureaza doua – trei saptamani, asa incat e timpul sa prindeti aceasta sansa! Anul trecut, varful sezonului gripei a fost in februarie. Daca ati tot amanat pana acum, e bine sa va vaccinati antigripal cat mai repede”, a avertizat Sandra Alexiu pe pagina sa Facebook. Specialistul informeaza ca exista la dispozitie in Romania doua tipuri de vaccin gripal, trivalent (cu trei tipuri de virusuri gripale) si tetravalent (cu patru tipuri). ”Este o investitie mica, dar foarte importanta pentru oricine! Nu confundati gripa cu simpla raceala de sezon. Afectiunea poate fi grava, pot aparea complicatii severe si decesul, mai ales la persoanele aflate in categoriile de risc”, spune Sandra Alexiu.

Romanii nu iau in serios boala

 In Romania, in sezonul rece 2017-2018 au fost inregistrate 120 de decese din cauza gripei si peste 1.700 de imbolnaviri, potrivit unui studiu iVOX. Cu toate acestea, romanii nu iau in serios pericolul gripei si necesitatea vaccinarii. Cel mai des invocat motiv, in proportie de 39% este convingerea ca nu este necesar. Cu toate acestea, peste 50% dintre respondentii inclusi in studiul amintit au avut gripa cel putin o data in ultimii cinci ani, dar 47% dintre cei afectati de aceasta boala nu au apelat la o consultatie medicala. Aproape 5% dintre respondenti au declarat ca nu stiau ca exista vaccinuri impotriva gripei. Concluziile medicilor arata ca romanii refuza sa ia in serios gripa, chiar daca sunt afectati si chiar daca exista informatii cu privire la cresterea deceselor inregistrate de la an la an.

author avatar
Andrei Coman
603 afisari

2 COMENTARII

  1. Nicholas , spune-i lui Boeru sa scrie de amorul artei fara sa fie contrazis si sa renunte definitiv inlusiv la posibilitatea cititorilor de a comenta pe facebook la articolele lui . Nu scapa nici acolo , s-a prins lumea ca umbla cu cioara vopsita si nu-l mai citeste , mai bine se da gripat si isi vede de sanatate . Sa fie cu noroc ce i-a transmis ” Paiata Nationala ” pe facebook la articolul de aseara cu ” Suspendarea lui Iohannis ”. NEWSWEEK : ” Caracatita jurnalistilor si analistilor platiti de PSD cu 10 milioane din bani publici ”, asta sa fie virusul ce da frisoane si il indeamna sa bata campii cu gratie ? E posibil sa aiba poza lui Iohannis in marime naturala in fata patului si sa-l dojeneasca si-n somn ,e treaba lui , fiecare isi decoreaza intimitatea dupa gusturi si preferinte . De ce trebuie sa stim noi , cititorii , bazaconiile astea ?

  2. Vai noua. Era un microbiolog muci vai el. La 100 de ani de tehnologie și în anul 2019, știi erau filmele alea în 80 anul 20 20 în viitor oamenii cu mașini zburatoare femei robot bagi o vitamina și scoți puiul deja rotisat. Deci deștepții lumi nu au găsit la 100 de tulpini virotice un vitriol să le termine. Din 50 de pastile de supt niciuna nu face fata la dureri în gat. Ma i pastilă de gat, da-o dracului nu cancer pe creer. La noi în cartier sunt din colt pana în spate 5 măcelării și 25 de farmacii cu preturi de-ți merg fulgii. Mafia medicamentelor or paradisul medicamentelor în România. Dacă vreți sa va îmbogățiți investiți în piramidoane. Din 20 de reclame la TV, 17 sunt pt medicamente 2 pt mâncare sau diverse una pt filme… Sănătate dacă se mai poate!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger