AcasăNewsInca o taxa: garantia pentru ambalaj

Inca o taxa: garantia pentru ambalaj

Cosul de cumparaturi al romanilor s-ar putea scumpi considerabil, daca Guvernul va da o Ordonanta de Urgenta prin care sa platim cate 2 lei pentru ambalajul reutilizabil al fiecarui produs cumparat.

„Operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati sa aplice sistemul garantie pentru ambalajele respective la o valoare unitara de 2 lei/buc.”, scrie in proiectul ordonantei. Banii vor putea fi recuperati daca ambalajul reutilizabil este dus inapoi la magazin, dupa consumarea produsului: „Operatorii economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati sa primeasca ambalajele reutilizabile la schimb sau sa ramburseze, la solicitarea cumparatorului, valoarea garantiei”. Astfel, este vorba despre o taxa de „garantie de reciclare”. In prezent, nu exista nicio taxa de acest fel, ci doar obligatia ca pe ambalajul produselor sa scrie ca acesta este reutilizabil.

OUG va intra in vigoare doar dupa ce va fi aprobata de Guvern si va fi publicata in Monitorul Oficial.  Nu uitati, este posibil insa ca nu toti consumatorii sa duca inapoi ambalajul, iar astfel sa nu-si recupereze banii.

author avatar
Catalin Dumitrescu
298 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger