Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Inapoi in comunism: in Cluj, pleata te impiedica sa faci carte

Inapoi in comunism: in Cluj, pleata te impiedica sa faci carte

Autor:

Mai multi elevi de clasele a 11-a si a 12-a de la Liceul Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca au fost scosi, ieri, din clasa si din scoala de catre director, pe motiv ca aveau parul lung sau barba. Ei au fost trimisi sa se tunda sau sa se barbiereasca.

 

pusti 1 Inapoi in comunism: in Cluj, pleata te impiedica sa faci carte

“Astazi eram la ora de chimie, stateam linistit si imi vedeam de treaba mea, deodata intra marele Dom’ Director la mine in clasa. Din cauza parului meu am fost scos de la ora, ajungand in curte ma aflu alaturi de inca 20-25 de elevi din scoala (baieti) cu par lung sau barba asteptand sa fim scosi din scoala. Singurul lucru pe care pot sa il spun e ca ma bucur ca am ajuns in secolul XXI unde capacitatea ta psihica este determinata dupa cum te imbraci, respectiv cum arati”, a scris, marti, pe o retea de socializare, Tudor Helgiu, elev al Liceului Greco-Catolic “Inochentie Micu” Cluj-Napoca

Spre deosebire de anii ’70, ultimii ani ai comunismului au fost cuprinsi de din ce in ce mai multe aberatii si forme de constrangere. Spre exemplu, mai toate liceele devenisera industriale, dar uniformizarea maselor incepea din gimnaziu. Armatele de muncitori si tarani romani care trebuiau sa inalte societatea multilateral dezvoltata pe noi culmi de civilizatie si progres trebuia sa fie musai gri, dupa modelul Mao sau Kim Ir Sen. Pe cale de consecinta, parul lung sau barbile popesti sau mai stiu eu ce excentricitati capilare (freza punk sau bros, spre exemplu) erau de neconceput pentru un liceean. Ulterior, treaba s-a extins la nivel de natiune. Vajnicii militieni semianaflfabeti te cautau de acte daca aveai pleata, sau, la polul opus, daca erai tuns chilug. Adica, puteai fi fie pleava societatii intelectuale de maine, fie un puscarias proaspat eliberat pus neaparat pe alte hotii. In ambele cazuri erai tratat cu aceeasi lipsa de respect si cu cateva pulane pe carca, daca faceai garagata. Asta in cel mai bun caz. De asta, mie unuia, povestea de la Cluj imi pute a “The Wall” a lui Pink Floyd si darama toata munca lui Pitis cu poezia muzicii tinere cu tot. Versuri-manifest precum “Nu conteaza cat de lung am parul / Mai presus e cat si cum gandesc” vor zace iarasi incuiate prin seifurile unei cenzuri desprinse din “1984”, a lui George Orwell. Pacat, am auzit ca orasul Cluj e oras universitar…


3 comentarii to Inapoi in comunism: in Cluj, pleata te impiedica sa faci carte

  1. Ardeleanul

    Lasati prosteala… Toate dar absolut toate liceele cu renume din Anglia de exemplu, au regulamente stricte privind tinuta si comportamentul. Ba au si uniforma obligatorie. Asa ca mai lasati povestile. Scoala nu este maidan unde fiecare elev sa faca ce vrea. Situatia proasta a rezultatelor in invatamantul romanesc se datoresc si debandadei din scoli.

  2. Tudor

    Se prea poate că este scris în contractul dintre părinți și școală să nu fie voie cu părul lung și cu barbă. Pletele și barba au fost de cînd lumea semnul bărbăției. Cei decăzuți, prizonierii erau umiliți prin tăierea lor. Unul ce se lăsa să i se taie pletele și barba era semn că se supune. De aceea obiceiul tăierii lor la începerea armatei. Mongolii după ce au stăpînit China le-au impus chinezilor să-și radă creștetul pentru ai umilii. Pe urmă a ajuns modă. La fel moda de azi de a avea barba rasă și pletele scurte, mai nou ras pe cap și epilat pe trup. „Mi-au tăiat pletele/ De mă rîd fetele” (cântec de cătănie din Ardeal).

  3. Tomitza

    Atâta timp cât învăța la stat respectă regulamentul ,eu nu plătesc impozite pentru bagabonți care de fac că învăța.Regulamente dure fara telefoane in clasa ,uniforme , matricole , cu seriozitate de când sunt mici.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!