AcasăNewsIn Suedia nimeni nu mai plateste cash!

In Suedia nimeni nu mai plateste cash!

Afisele de tipul „Nu se accepta plata cu numerar” au devenit din ce in ce mai frecvente in magazinele si restaurantele din Suedia, pe masura ce platile au devenit preponderent digitale si mobile, insa ritmul rapid in care s-a renuntat la numerar a provocat ingrijorari in randul autoritatilor.

O comisie parlamentara efectueaza o revizuire de amploare a legislatiei cu privire la banca centrala. „Daca aceasta disparitie a numerarului are loc prea repede, ar putea aparea dificultati in ceea ce priveste mentinerea infrastructurii pentru gestionarea numerarului”, a declarat Mats Dillen, presedintele comisiei parlamentare de ancheta. Suedia este considerata tara unde numerarul este cel mai putin utilizat de pe planeta. Majoritatea oficiilor bancare au incetat operatiunile cu numerar, multe magazine, muzee si restaurante accepta acum doar plata cu cardul sau plati mobile. Insa, exista si o parte negativa a acestei evolutii, deoarece multe persoane, in special varstnici, nu au acces la societatea digitala.

Fara numerar

Anul trecut, cantitatea de numerar in circulatie in Suedia a atins cel mai scazut nivel de dupa 1990 si este cu 40% sub varful atins in 2007. In plus, scaderile anuale inregistrate in anii 2016 si 2017 au fost cele mai mari din istorie. Un studiu publicat recent arata ca doar 25% din suedezi au platit cu bani gheata cel putin odata pe saptamana in 2017, fata de 63% in urma cu patru ani. In plus, 36% nu au utilizat niciodata numerar sau au platit cu bani gheata o data sau de doua ori pe an.

La ce mai foloseste o banca

In replica, Banca Centrala a Suediei (Riksbank) analizeaza necesitatea de a fi introdusa o forma oficiala de moneda digitala, o asa-numita e-krona. O propunere finala este asteptata la finele acestui an, insa ideea este ca e-krona ar urma sa complementeze numerarul si nu sa il inlocuiasca complet.  In raportul sau anul publicat luni, Banca Centrala a Suediei sustine ca se pune intrebarea ce rol ar trebui sa joace institutia in viitor, avand in vedere scaderea constanta a platilor cu numerar.

author avatar
Catalin Dumitrescu
200 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger