AcasăNewsIn sfarsit, Trump si Putin vor face skanderberg

In sfarsit, Trump si Putin vor face skanderberg

Flacaul de la Casa Alba pare sa nu stie ca Putin este maestru in judo

Donald Trump a venit la Casa Alba cu promisiunea de a reconcilia SUA cu Rusia. Dupa un an si jumatate, intr-un context si mai degradat, miliardarul republican va avea primul summit bilateral cu Vladimir Putin, in 16 iulie, la Helsinki, pe teren neutru.

Flacaul de la Casa Alba pare sa nu stie ca Putin este maestru in judo

In pregatire de mai multe luni, intalnirea dintre cei doi sefi de stat, care nu s-au vazut decat in marja reuniunilor internationale, are in sfarsit o data, au anuntat ieri Casa Alba si Kremlinul. La aproape zece ani de la ”relansarea ” relatiilor bilaterala dorita de Obama, si care s-a soldat cu esec, summit-ul Trump-Putin se doreste o noua tentativa de reincalzire a relatiilor SUA-Rusia care nu au fost mai rele decat in perioada Razboiului Rece. Lista dezacordurilor nu a facut decat sa lungeasca anii de asteptare: sustinerearegimului sirian de catre Moscova, anexarea Crimeii si insurectia prorusa din estul Ucrainei, acuzatiile de ingerinta rusa in prezidentialele americane, afacerea Skripal…

”Multe lucruri bune se pot intampla”

Intalnirea intervine si in contextul in care Donald Trump s-a luat in bete cu aliatii europeni ai G7 si in brate cu Kim Jong-un. In cadrul acestei reuniuni vor fi discutate „stadiul actual si perspectivele dezvoltarii relatiilor ruso-americane”, precum si principalele probleme internationale, a comunicat Kremlinul. ”Cei doi lideri vor discuta despre relatiile intre Statele Unite si Rusia, precum si despre o serie de subiecte legate de securitatea nationala”, a comunicat Casa Alba. Afirmand, miercuri seara,  ca intentioneaza sa discute despre crizele din Siria si Ucraina cu omologul sau, Donald Trump a fost optimist cu prudenta: „Poate ca acest lucru va duce la lucruri pozitive”, „multe lucruri bune se pot intampla cand „ne intalnim cu oamenii”, a declarat presedintele, citat de Afp. Acordul de organizare a acestui summit, urmarit indeaproape in Statele Unite, in conditiile in care Rusia este acuzata ca a lucrat pentru alegerea lui Donald Trump, a fost finalizat miercuri in timpul unei vizite la Moscova a consilierului pentru Securitate Nationala a Casei Albe, John Bolton. Vladimir Putin, care l-a primit zambaret, a declarat ca spera „ca nu vor fi decat primii pasi pentru a restabili relatiile complete”, asigurand ca nu a „dorit niciodata confruntare”. Consilierul de politica externa al Kremlinului, Iuri Usakov, a declarat miercuri seara, dupa intrevederea cu John Bolton, ca summitul va avea loc intr-un stat tert convenabil ambelor parti si ca pentru pregatirea sa au fost necesare mai multe saptamani.

Dar dupa Cupa Mondiala 

Ultima intrevedere dintre Vladimir Putin si Donald Trump s-a redus la o discutie scurta in marja summit-ului G20 Asia-Pacific dinVietnam, in noiembrie 2017. Cei doi sefi de stat nu si-au ascuns intentiile de a se intalni, dupa realegerea, in martie, a lui Vladimir Putin in fruntea Rusiei, pentru al patrulea mandat valabil pana in 2024.Potrivit Kremlinului, summit-ul de la Helsinki va include discutii tête-à-tête, un dineu de lucru, o conferinta de presa comuna si publicarea unei declaratii comune. Inaintea acestei intalniri, Donald Trump va asista la summit-ul NATO, prevazut in perioada 11-12 iulie la Bruxelles, apoi va fi asteptat la Londra, in 13 iulie. In 15 iulie, Vladimir Putin va fi asteptat sa asiste la inchiderea campionatului mondial de fotbal organizat in Rusia. Inainte de a pleca de la Moscova, John Bolton a explicat ca este „important ca acesti doi lideri (…) sa se intalneasca pentru a discuta despre problemele lor comune si domeniile de cooperare”. ”Nu exclud ca poit ajunge la acorduri concrete dar sunt multe subiecte de abordat”, a adaugat el. Este de asteptat ca la summit-ul de la Helsinki sa fie abordate si chestiunile legate de dezarmare, deoarece, atat Moscova, cat si Washingtonul au facut declaratii militare in ultimele luni privind consolidarea capacitatilor lor militare.

author avatar
Tudor Borcea
98 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger