AcasăNewsIn drum spre summit, Kim Jong-Un a oprit trenul sa fumeze

In drum spre summit, Kim Jong-Un a oprit trenul sa fumeze

Cu doar cateva ore inainte de a ajunge in Vietnam, trenul blindat in care se afla Kim Jong-un a oprit, pentru ca dictatorul de  la Phenian voia sa fumeze. Imaginile il arata pe Kim pufaind o tigara in compania unor oficiali nord-coreeni, in statia  Nanning, din China, in timp ce o femeie, care pare a fi chiar sora sa, Kim Yo Jung, ii tine scrumiera din cristal. Kim Jong-Un si Donald Trump se vor intalni  astazi in capitala Vietnamului, Hanoi,  pentru un nou summit, organizat la opt luni dupa cel din Singapore, pe tema denuclearizarii Peninsulei Coreea.

Dupa ce trenul prezidential a parcurs 70 de ore (4500 de km) de-a lungul frontierei cu China, Kim a fost intampinat cu covorul rosu in gara din Dong-Dang (granita cu Vietnam). Jovial si imbracat intr-o tunica traditionala stil Mao, liderul nord coreean a salutat multimea si garzile ceremoniale, dupa care, inconjurat de agenti de securitate, s-a urcat in propria limuzina  Mercedes (si ea blindata) cu destinatia Hanoi. Sora presedintelui, Kim Yo Jong, una din cele mai apropiate colaboratoare ale acestuia, face parte si ea din delegatia oficiala a Phenianului.  De asemenea, a fost vazut la gara si seful de cabinet Kim Chang Son, fostul general, supranumit ‘majordomul’, este unul dintre negociatorii preferati ai lui Kim Jong-Un. Donald Trump a ajuns ieri la Hanoi cu “Air Force One”, insa presedintele coreean nu ales intamplator celebrul sau tren, vrea sa arata ca urmeaza calea bunicului sau, Kim Ir Sen, care a vizitat Vietnamul in 1964 la invitatia dicatatorului comunist Ho Si Min. “Acesta este un mesaj puternic pentru nord-coreeni, ca Kim Jong Un a mostenit calitatile bunicului sau, ca dinastia Kim este mai puternica decat oricand’, spune Koh Yu-hwan, profesor la Universitatea Dongguk din Seul.

The train which transported North Koreas leader Kim Jong Un to Vietnam leaves Dong Dang railway station Vietnam at the border with China February 26 2019 REUTERSAthit Perawongmetha

Desi duce o politica extrem de stricta contra fumatului in Coreea de Nord, Kim Jong-un a fost vazut cu tigara in mana la mai multe evenimente oficiale, inclusiv la testarea rachetelor balistice intercontinentale. Cel putin 3.000 de politisti si 15.000 de soldati vietnamezi au fost mobilizati pentru a asigura securitatea pe parcursul summitului de la Hanoi, se pare ca Donald Trump va fi gazduit la hotelul Marriott, in timp ce Kim se va instala la hotelul Melia.

Un summit “grozav”

Desi prima intilnire dintre cei doi lideri a fost considerata mai mult simbolica – negocierile nu au condus la obiectivul final al denuclearizarii, nicio referire la sanctiunile internationale impuse Coreei de Nord  sau mentiuni privind semnarea unui tratat de pace intre aceasta tara si Statele Unite – Donald Trump pare optimist:  “Cred ca vom avea un summit foarte grozav. Vrem denuclearizare si cred ca Kim va avea o tara care va dobori multe recorduri de viteza in plan economic”.  Inainte sa plece catre Hanoi, Trump a anuntat ca va discuta cu liderul nord-coreean despre un subiect pe care nu l-a discutat “cu nimeni pana acum”, dar nu a dat alte detalii. Sunt speculatii privind un acord despre incheierea oficiala a razboiului din Coreea (SUA si Coreea de Nord sunt in continuare in razboi, conflictul din 1950-1953 a fost incheiat dor printr-un armistitiu), dar Casa Alba a refuzat sa comenteze.

author avatar
Andrei Coman
687 afisari

1 COMENTARIU

  1. Le rupe Kim ca bunicu stingea bunicu 3 pachete de Marasesti… zi. Era terminator noaptea cand taiai fumul cu cutitu ca in Sadoveanu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger