AcasăNewsIn curand, vinuri pe Marte

In curand, vinuri pe Marte

Bun e vinul ghiurghiuliu/cules in spatiu mai tarziu

Viticultura pe planeta rosie este un proiect al think-tank-ului Millennium Project care vizeaza dezvoltarea de soiuri adaptate la sol martian.

Bun e vinul ghiurghiuliucules in spatiu mai tarziu

Ideea realizarii unui soi de vita de vie capabila sa se dezvolte pe alte planete a inceput in 2016, cand Elon Musk a declarat ca va lansa, cu ajutorul companiei sale Space X, prima misiune locuita pe Marte pana in 2024. Millennium Project, care experimenteaza in Georgia (tara cu vechi traditii viticole) nu este singura care experimenteaza soiuri ”extraterestre”. In Peru se cultiva cu succes cartofi intr-un mediu care simuleaza pe cel martian, in cadrul unor experimente in colaborare cu NASA. NASA experimenteaza deja salate la bordul Statiei Orbitale Internationale (ISS). Marca americana de bere Budweiser a trimis si ea, in 2017, un lot experimental de seminte de orz pe Marte ”in scopul de a studia fezabilitatea realizarii de bere” in afara Terrei.  Ralph Fritsche, seful proiectului de productie alimentara a NASA, a declarat, cumva ironic:  „In momentul de fata, dorim sa mentinem echipajele sanatoase, dar si fericite. Trebuie sa fie capabile sa supravietuiasca, asa ca poate exista un viitor si pentru alcool „.

Soiurile albe, cele mai rezistente

Millennium Project va stabili primul laborator de agricultura verticala din Georgia intr-unul din hotelurile din capitala Tbilisi. Acest tip de agricultura utilizeaza spatii limitate, o asistenta umana redusa la minimum si lumini hidroponice (sisteme de iluminat pentru cresterea plantelor indoor). Prin urmare, ar putea contribui la determinarea strugurilor care s-ar putea dezvolta in colonia de biodomuri propusa pe Marte. Specialistii Universitatii Business Tech din Tbilisi vor testa mai multe soluri inainte de a simula un mediu martian in laboratoare. Culturile vor fi testate, spre exemplu, cu temperaturi negative, apoi cu un nivel ridicat de monoxid de carbon si in final cu o presiune atmosferica echivalenta cu cea de la 6100 de metri altitudine. Oamenii de stiinta deja afirma ca soiurile de struguri albi sunt cei care ”au tendinta de a rezista cel mai bine” viticulturii planuite pe Marte. Intre timp, producatorii de soiuri de vita de vie vor trebui sa astepte pana in 2022, inainte de a-si depune CV-urile la NASA, pentru afla care sunt vinurile georgiene care se preteaza cel mai bine pe Marte.

author avatar
Andrei Coman
83 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger