AcasăNewsIn China, inchisoarea VIP-urilor da pe afara

In China, inchisoarea VIP-urilor da pe afara

Intrarea principala a penitenciarului din Qincheng.

Presedintele Xi Jinping a facut din lupta anticoruptie calul sau de bataie. De la preluarea functiei supreme in stat, in 2013, peste un milion de functionari au fost condamnati.

Intrarea principala a penitenciarului din Qincheng

Rezultate estimate drept ”impresionante” astfel ca inchisoarea rezervata fostelor gulere albe ale regimului a devenit neincapatoare. ”Cusca tigrilor”, astfel este denumit penitenciarul din Qincheng, aflat la nord de Beijing. Aici se afla dupa gratii numerosi functionari de rang inalt, condamnati pentru coruptie, faimosii ”tigri”, porecliti asa dupa ce Xi  Jinping a lansat vanatoarea de ”tigri” (marii corupti din aparatul de stat) si ”muste” (executantii lor). Fostul ministru al Comertului, Bo Xilai, executa aici o pedeapsa cu inchisoarea pe viata. Printre privilegiile de care se bucura prizonierii VIP sunt de celule spatioase si de sali de baie separate.

Fara vizite de Anul Nou

De obicei, cu ocazia Noului An chinezesc, detinutii din Qincheng au dreptul de a primi vizite ale familiilor. Dar nu si in acest an. Penitenciarul este saturat. Practic, nu exista celule libere pentru vizitele familiilor, de sarbatori. De la inceputul vanatorii de ”tigri si muste”, aproximativ 1,3 milioane de functionari de toate rangurile au fost trimisi dupa gratii pentru coruptie. Printre ei, multi ”very important prisonners”.

Fostii tovarasi au si calculatoare la dispozitie

In traducere: foste cadre de partid si importanti responsabili regionali. Un aflux masiv de noi detinuti care a facut neincapatoare inchisoarea.

Si vaduva lui Mao a stat aici

Rolul de inchisoare pentru VIP-uri al penitenciarului din Qincheng, amenajata in 1958, nu este chiar nou. De notat ca este singurul stabiliment penitenciar din China care depinde de ministerul Securitatii publice, in timp ce restul puscariilor tin de ministerul Justitiei. De-a lungul anilor, numeroase personalitati au stat intre zidurile din Qincheng. Cea mai celebra a fost Jing Qing, vaduva parintelui Chinei comuniste, Mao Zedong, inchisa aici dupa moartea liderului comunist in 1976.

author avatar
Tudor Borcea
513 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger