AcasăNewsIn 2016, catastrofele naturale au costat peste 151 miliarde de euro

In 2016, catastrofele naturale au costat peste 151 miliarde de euro

Anul acesta, Mama Natura a fost cruda cu omenirea, rapind aproximativ 10.000 de vieti in diverse zone ale planetei, potrivit bilantului anual al societatii elvetiene de reasigurare Swiss Re.

Cutremure, uragane, furtuni, incendii…Nimic nu i-a ferit pe locuitorii planetei in acest an. Dincolo de victimele omenesti, pagubele economice ale acestor dezastre au costat mult: 151, 6 miliarde de euro, fata de 90 de miliarde anul trecut. O diferenta care se poate explica prin amploarea catastrofelor majore care au lovit in 2016.

Sarabanda cutremurelor

Pamantul s-a miscat mult in acest an, ciocnirea placilor tectonice afectand Japonia, Taiwanul, Italia, Noua Zeelanda, Ecuador. Unul din cele mai importante cutremure  a lovit prefectura Kumamoto (Japonia) in 16 aprilie. Au urmat o serie de replici care au cauzat pagube structurale importante, incendii, prabusiri de cladiri. 137 de persoane si-au pierdut viata iar costurile acestei catastrofe s-au ridicat la 19 miliarde de euro. Pentru Swiss Re a fost ”cea mai costisitoare catastrofa din lume din cursul acestui an”. Italia a platit la randul ei un greu tribut, urmare a seriei de cutremure din august si din octombrie. Mai multe localitati au fost distruse iar 299 de oameni au pierit sub deranaturi. Guvernul italian a estimat costul reconstructiilor dupa cutremurul din august la aproximativ 5 miliarde de euro, dar Swiss Re estimeaza costurile globale la 67 milioane de euro. ”Italia este cea de-a opta economie a lumii, dar numai 1% din gospodarii sunt asigurate in caz de cutremure”, a indicat cabinetul elvetian.

Furtuni ingrozitoare

In fruntea sinistrei liste se afla uraganul Matthew, care a maturat estul Caraibelor si sud-estul Statelor Unite, la sfarsitul lunii septembrie-inceputul lunii octombrie. ”Este cea mai ucigasa catastrofa naturala din 2016”, indica Swiss Re. 733 de morti, majoritatea locuitori din Haiti. Pierderile economice au fost estimate la 8 miliarde de euro. Iar SUA nu au fost ferite si de alte fenomene meteo, cel mai costisitor fiind o grindina de proportii nemai vazute care a lovit Texasul in aprilie, procovand pagube de 3,3 miliarde de euro.

Lumea sub ape

A plouat masiv in acest an. In special Statele Unite au inregistrat inundatii la scara mare, mai ales in august, cand precipitatiile au provocat pagube de 9.6 miliarde de euro in Louisiana si Mississippi. Europa si Asia au cunoscut la randul lor inundatii puternice. In Europa, cele mai afectate tari au fost Franta si Germania. In Asia, China a avut cel mai mult de suferit. Potrivit surselor guvernamentale chineze, pierderile economice totale ca urmare a inundatiilor de-a lungul fluviului Yangtse s-au ridicat la 15,3 miliarde de euro.

Canada in flacari

Anul acesta, Canada a cunoscut incendii forestiere de mare amploare. Swiss Re noteaza ca ”incendiile forestiere din aceasta tara se afla inca in studiu pentru ca ar fi putut sa fie generate de activitati umane”. Indiferent de cauze, orasul Fort McMurray (Alberta) regiune din inima productiei canadiene de nisipuri petrolifere, a suferit pagube enorme. Incendiile s-au declansat in luna mai, ca urmare a unor vanturi violente si a lipsei de precipitatii. Numeroase case au fost distruse iar Fort McMurray a fost evacuat. Swiss Re afirma ca acest eveniment constituie ”cea mai mare pierdere cunoscuta vreodata de segmentul canadian de asigurare: 2,7 miliarde euro.

Nota de plata a asiguratorilor

In total, catastrofele naturale din 2016 i-au costat pe asiguratori 47 miliarde de euro, fata de 35,5 in 2015. Swiss Re remarca: ”Diferenta intre pierderile totale si pierderile asigurate arata ca numeroase evenimente au avut loc in regiunile unde acoperirea asigurarii era slaba”.

author avatar
Tudor Borcea
123 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger