AcasăNewsImparatul rosu sarbatoreste 40 de ani de reforme

Imparatul rosu sarbatoreste 40 de ani de reforme

Presedintele Chinei spune clar: de la o economie cu sapa in mana, am devenit o forta care se bate cu SUA si UE

Presedintele Xi Jinping a lansat ieri un avertisment dur, dupa patru decenii care au propulsat China pe locul doi al puterilor mondiale: nimeni nu poate sa ne sufle-n ciorba.

Presedintele Chinei spune clar de la o economie cu sapa in mana am devenit o forta care se bate cu SUA si UE

Asigurand ca tara sa va ramane pe calea ”deschiderii si reformelor”, Xi nu a anuntat nici o masura concreta in acest sens dar a reafirmat suprematia Partidului Comunist Chinez (PCC) aflat la putere. ”Nimeni nu mai poate dicta poporului chinez ce trebuie sa faca sau sa nu faca”, a declarat Xi intr-un discurs de aproximativ doua ore consacrat spectaculosului progres economico-social al Chinei, dupa reformele lansate din 18 decembrie 1978 de catre fostul lider Deng Xiaoping. Declaratia celui mai puternic presedinte chinez dupa Mao Tse Dong intervine in momentul in care Beijingul este supus unei mari presiuni din partea SUA, care asteapta ”schimbari structurale” in economia chineza. SUA si China, primele puteri economice ale planetei, sa razboiesc de luni de zile pe taxe vamale dar acum se afla intr-un armistitiu de 90 de zile, convenit luna aceasta de Xi si Trump, pentru a lasa o sansa negocierilor. De la tribuna uriasei sale din Palatul Poporului, Xi Jinping la lansat, sa auda si urechile americanilor: ”vom schimba cu hotarare ceea ce poate fi reformat, si nu vom schimba, cu aceeasi hotarare, ceea ce nu poate fi”.

Saracia nu este socialism

Xi a subliniat ca reusita economica din cele patru decenii au justificat calea unui ”socialism cu caracteristici chineze”, sub conducerea PCC. Reamintind ca ”740 de milioane de persoane” au iesit din saracie in timpul reformelor, Xi a lansat: ”saracia nu este socialism”. Adaugand: pentru ca, daca deschiderea si reformele raman cuvinte cheie, ele trebuie insotite de stabilitatea tarii, de a permite Chinei sa urce in calitate, sa inoveze si sa raspunda provocarilor contemporane, ca lupta impotriva poluarii. Dar China, tara greu indatorata, face fata acum unei incetiniri a economiei. Economia chineza sufera din cauza eforturilor guvernului de a reduce volumul de lichiditati, ceea ce a dus la o politica de creditare restrictiva si la un impact negativ asupra investitiilor in infrastructura. Iar, daca va dura, razboiul comercial cu SUA va deschide perspective negative pentru primul exportator al planetei. Pentru Wu Qiang, analist politic la Beijing, acest conflict ar putea fi o sansa: ”daca PCC este suficient de inteligent, ar putea incepe o a doua faza de reforma si deschidere, schimband in acelasi timp rolul partidului si al statului”. Pentru ca transformarea economica a Chinei nu a modificat sistemul politic. Ba chiar, potrivit lui Wu, a permis partidului ”sa-si mentina dictatura” si sa ”supravietuiasca”.

Tigrul in cifre

Acum 40 de ani, China se deschidea conceptelor capitaliste pentru a deveni o ”economie socialista de piata”. De atunci, tara a cunoscut o crestere exponentiala in toate domeniile. In aproape 40 de ani, PIB chinez a trecut de la 305 miliarde de dolari (1980) la 12.725 miliarde de dolari (2017). China a afisat in aceasta perioada o rata de crestere medie a PIB de peste 10% pe an. Republica populara s-a ridicat in primul rang al clasamentului tarilor exportatoare de bunuri si servicii cu un volum de 2491 miliarde de dolari in 2017. Exporturile reprezentau doar 21 de miliarde de dolari in 1980. Dinamismul economiei a atras, fireste, din ce in ce mai multi investitori. Investitiile straine, aproape inexistente in 1980, au reprezentat 168 de miliarde de dolari anul trecut. In paralel, China a inceput sa investeasca in strainatate, incepand cu anii 80, ajungand sa cheltuiasca 216 miliarde de dolari peste frontiere in 2016.

Mai bogati, mai multi, mai poluati

In 1980, consumul casnic in China era de 49 miliarde de dolari. In 2016, ajunsese la 4412 miliarde.In 2017, numarul abonamentelor de telefonie mobila a atins 104 abonamente la 100 de locuitori. Insa acest nivel de trai este inegal repartizat. Alt efect secundat al fenomenalei cresteri economice: o fenomenala crestere a emisiilor de CO2, China devenind si cea mai poluata (si cel mai mare poluator) tara din lume. Demografic, China este astazi cea mai populata tara cu 1,3 miliarde de locuitori (2017). China numara 981 milioane de locuitori in 1980, ceea ce inseamna o crestere a populatiei cu 319 milioane de persoane in 40 de ani, in ciuda politicii ”copilului unic” instaurata in 1979 si oprita in 2015. De 40 de ani, chinezii traiesc si mai mult. Speranta de viata (barbati si femei) a trecut de la 66 de ani in 1979, la 76 de ani in 2016. Partea de populatie nestiutoare de carte a scazut de la 22% in 1982 la 4% in 2010.

author avatar
Tudor Borcea
192 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger