AcasăNewsIMGB-istul lui Buzaianu, sponsorizari ilegale si fraude

IMGB-istul lui Buzaianu, sponsorizari ilegale si fraude

Sponsorizari ilegale pentru campania electorala din 2009 a lui Basescu, contracte obtinute prin trafic de influenta, afaceri cu iz de capusare si ilegalitati in operatiunile de facturare. Acesta pare a fi secretul metamorfozarii directorului general al companiei General Turbo SA, Florin Nuta, dintr-un ingineras la IMGB, intr-un prosper afacerist. „National” continua sa prezinte povestea „ingroparii” companiei General Turbo SA, una dintre cele mai mari societati romanesti din industria producatoare de echipamente energetice.

Ajunsa din anul 2002 pe mana lui Bogdan Buzaianu, General Turbo SA a avut nesansa de a fi condusa de un inginer imgb-ist ce si-a arogat veleitati de mare manager: Florin Nuta. Avand ca experienta anterioara doar gestionarea prin firma Arting Group SRL a doua magazinase prin care efectuase in anii 1994-2001 „comert cu amanuntul al produselor cosmetice si de toaleta”, Nuta – odata urcat de Buzaianu in pozitia de director si presedinte al Consiliului de Administratie al General Turbo SA, s-a preocupat pare-se mai mult de imbogatirea sa rapida.

Până în 2001 Nuţă vindea<br >prin Ploieşti produse<br >cosmetice şi de toaletă

Asa cum am aratat intr-un material anterior, Florin Nuta a preluat in 2004 o firma de amenajari interioare, Socend Ind SA, prin care a inceput apoi sa deruleze operatiuni de servicii si montaj pentru echipamentele furnizate de General Turbo SA diversilor beneficiari. Aceasta este insa doar una din afacerile sale personale.

Florin Nuta

Interesante sunt insa parghiile pe care Florin Nuta le-a accesat pentru a-si autoriza firma de amenajari interioare sa deruleze operatiuni in domeniul nuclear, sa primeasca comenzi si mai ales sa nu fie anchetat de Fisc si procurori pentru ilegalitatile din contabilitatea SC General Turbo SA.

Desi avea datorii si pierderi, a platit pentru realegerea lui Basescu…

In 2009, pentru a castiga simpatia si bunavointa fostului presedinte Traian Basescu si a camarilei acestuia, managerul companiei General Turbo, Florin Nuta, a transferat in conturile Partidului Democrat-Liberal (PDL) suma de 40.000 de lei. Plata s-a facut din rulajul companiei General Turbo SA, in conditii destul de neclare.

Banii către PDL s au<br >dat în două tranşe

Banii au fost folositi atunci de Basescu pentru campania electorala din alegerile prezidentiale in care l-a avut ca adversar pe Mircea Geoana, adica exact in campania anchetata astazi de procurori si parlamentari. Sponsorizarea lui Nuta pentru campania lui Basescu a fost insa una fortata, caci la acea data, conform bilantului contabil, General Turbo SA se afla intr-un declin financiar evident. Se inregistra o pierdere curenta de 32 milioane de lei, iar la plata asigurarilor sociale se inregistrau restante de 10 milioane de lei. Plus 2,3 milioane de lei neplatiti la asigurarile de sanatate. Si impozite neachitate catre Fisc de 1,9 milioane de lei. Desigur, fata de cifrele de mai sus, cei 40.000 de lei transferati lui Basescu via PDL par nesemnificativi. Insa puncteaza o posibila ilegalitate si mai ales servilismul lui Nuta fata de puterea politica din momentul 2009. Asta dupa ce istoria l-a retinut aplecat in fata lui Mircea Geoana si a lui Adrian Nastase, cu prilejul unei vizite facute de acestia in anul 2004 la General Turbo.

…dar a primit la schimb contracte

Desi demersul jurnalistic nu poate stabili o legatura directa intre sponsorizarea facuta de Florin Nuta catre PDL in anul 2009 si contractele de care a beneficiat apoi de la diverse companii de stat, acesta fiind un atribut al procurorilor, exista o serie de coincidente in acest sens. Dupa ce a finantat PDL, firma lui Florin Nuta, SC Socend Ind SA, a primit lucrari la Complexul Energetic Craiova, Complexul Energetic Turceni, Sucursala Electrocentrale Isalnita. Cele mai multe contracte au fost primite fara licitatie. Oricum, tot in sfera de interes a procurorilor ar fi si conflictul de interese legat de contractele provenind de la Complexul Energetic Craiova, exact acolo unde Stanciu Alexandrescu, partenerul de afaceri a lui Nuta din Socend Ind SA, a fost cenzor.

Nereguli in contabilitatea General Turbo

Daca prin anii ’90-2000 vindea, cum am zis, produse cosmetice si de toaleta prin Ploiesti, incet-incet inginerasul Nuta a devenit un afacerist potent.

Auditorul angajat a reclamat nereguli în contabilitate

A reusit sa cumpere 20% din actiunile General Turbo SA, dar se poarta ca si cum intreaga companie ar fi a lui. Este ajutat si de indiferenta sau nestiinta  lui Bogdan Buzaianu, actionarul majoritar, care in acest caz aproape ca nu isi mai merita eticheta de „baiat destept”. Caci matrapazlacurile lui Nuta au ajuns pana intr-acolo, incat si contabilul angajat de el sa faca auditul la General Turbo a semnalat faptul ca in anul 2014 „Societatea a incheiat contracte cu beneficiari pentru care nu au fost respectate principiile contabile generale prevazute de OMFP nr. 3055/2009 cu modificarile si completarile ulterioare, art. 36, paragraful 2, privind inregistrarea simultana a veniturilor si cheltuielilor ce rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie, cu influente asupra rezultatului”. Manevrele facute in contabilitatea General Turbo SA par sa ii fi permis lui Florin Nuta dezvoltarea mai multor afaceri paralele. In afara de actiunile la Socend Ind SA, el mai detine participatii si la SC ICPET Intrometic SRL (41%) si la ICPET Turbo SA (28,44%). Sponsorizarea catre PDL din 2009 nu a facut-o insa din firmele sale, ci din cea a lui Buzaianu. Raspunderea penala insa ii apartine.

author avatar
Catalin Manolache
3.793 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger