AcasăNewsIata cum sunt afectati soferii de noul Cod Penal!

Iata cum sunt afectati soferii de noul Cod Penal!

Intrarea in vigoare a noului Cod Penal aduce schimbari masive in ceea ce priveste soferii si modul in care acestia vor fi penalizati daca incalca prevederile legale.

Cei mai afectati vor fi soferii recalcitranti, care refuza sa prezinte actele sau care agreseaza politistii. Acestia ar putea fi acuzati de obstructionarea justitiei si ar putea fi condamnati la inchisoare cu executare.

Risca sa petreaca pana la un an dupa gratii soferii care impiedica cercetarile sau cei care refuza sa comunice acte si date si pana la cinci ani de inchisoare cei care influenteaza declaratiile.

In schimb, scapa mai usor soferii care consuma alcool si se urca la volan. Daca alcoolemia este de cel mult 0,8 grame la mie, soferul nu mai risca inchisoare ci doar amenda. In plus, alcoolemia va fi calculata la prelevarea probelor biologice, iar cei care refuza sa se supuna prelevarii probelor biologice risca maxim cinci ani de inchisoare, in conditiile in care pana acum riscau maxim 7 ani de inchisoare.

Lucian Dinita, seful Politiei Rutiere, a anuntat, la Romania TV, ca noile prevederi sunt mai europene, iar Politia Romana este pregatita pentru aplicarea acestora. Totusi, Dinita precizeaza ca „practica este de baza” si asteapta sa vada daca noile prevederi sunt mai eficiente sau ele mai trebuie corijate.

author avatar
Cristi Ionita
1.466 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger