AcasăNewsHuawei declanseaza marele razboi

Huawei declanseaza marele razboi

Vrea sa faca bani in SUA si contraataca in justitie interdictiile administratiei Trump

Gigantul chinez din domeniul tehnologiei anuntat ca a dat  in judecata guvernul american, contestand  o lege care interzice agentiilor federale sa achizitioneze produsele companiei. Este cel mai agresiv atac a Huawei,  inevitabil dupa ce serviciile de informatii americane o acuza de un an de zile, fara dovezi concrete, ca spioneaza prin telefoanele sale, pentru ca nu sunt in stare sa colecteze date pentru asta.

Vrea sa faca bani in SUA si contraataca in justitie interdictiile administratiei Trump

Compania a anuntat ca plangerea a fost depusa la Plano, in statul Texas, unde a atacat o sectiune din legea autorizarii pentru apararea nationala (National Defense Authorization Act, NDAA), promulgata de presedintele Donald Trump in august anul trecut, care  interzice institutiilor federal si furnizorilor acestora achizitionarea produselor si serviciilor Huawei. ”Congresul american nu a putut sa furnizeze vreodata cea mai mica proba pentru a justifica restrictii vizand produse Huawei. Suntem nevoiti sa facem aceasta actiune in justitie, ca ultim recurs. (…) Guvernul american nu precupeteste niciun efort pentru a murdari intreprinderea. (…) Daca aceasta lege este retrasa, asa cum trebuie, Huawei ar putea aduce in Statele Unite tehnologii mai avansate si sa le ajute sa construiasca cele mai bune retele 5G”, a anuntat Guo Ping, unul dintre presedintii companiei.  Washingtonul  a interzis Huawei sa participe la desfasurarea retelei 5G pe teritoriul american si a indemnat aliatii occidentali sa adopte masuri similare. Procesul devine o escaladare a conflictului comercial intre  SUA si China, tari care din 2018 si-au aplicat reciproc tarife de miliarde de dolari. In plus, La sfarsitul anului, directoarea financiara a Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestata in Canada, la cererea Statelor Unite, care au cerut extradarea ei.

CIA, NSA si FBI  vor sa  controleze piata americana

Desi au bugete imense, agentiile sustin ca tehnologiile folosite de producatorul de echipamente de telecomunicatii si smartphone-uri reprezinta o amenintare la adresa securitatii globale, a se citi americane. Un laitmotiv care ascunde de fapt teama SUA ca o alta companie sa castige putere in propriile retele de comunicatii. Mai eficienta ca serviciile, AT&T a iesit din afacerea de distributie de telefoane Huawei in America, o usurare pentru Apple care are nevoie de o pozitie solida pe piata nord-americana in lupta cu rivalul Samsung. Sefii CIA, NSA si FBI au avertizat americanii sa nu foloseasca telefoanele Huawei, probabil ca sa-si justifice banii alocatii pentru investigatii care pana acum nu au dus nicaieri, in afara de faptul ca au descoperit o lege adoptata in China in 2017  ce obliga firmele sa coopereze cu serviciile de informatii. Prin progamul Shotgiant, NSA a urmarit  in 2013 activitatea Huawei, folosind chiar dispozitivele companiei , dar nu a putut dovedi vreo activitate de spionaj.

author avatar
Andrei Coman
687 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger