AcasăNewsHuawei, anchetat pentru furt de tehnologie

Huawei, anchetat pentru furt de tehnologie

Huawei denunta o ”isterie” americana si spune ca ei, chinezii, n-au furat nimic, da nimic,nimic...

Justitia americana a deschis o ancheta penala cu privire la presupuse furturi de tehnologie de catre grupul chinez de telecomunicatii Huawei, care cristalizeaza mai multe subiecte de discordie diplomatice si comerciale intre cele doua puteri, dezvaluie presa americana.

Huawei denunta o isterie americana si spune ca ei chinezii n au furat nimic da nimicnimic

Procurori federali suspecteaza grupul chinez Huawei, oaia neagra a Washingtonului, ca  a furat secrete tehnologice unor companii americane care lucreaza cu Huawei, cu privire la un aparat utilizat de operatorul american T-Mobile in vederea testarii smartphone-urilor, potrivit Wall Street Journal. Ancheta se afla intr-un ”stadiu avansat” si ar putea ”curand” duce la o inculpare. Interogati de jurnalisti, ministerul american al Justitiei a refuzat sa comenteze iar reprezentantii Huawei nu au raspuns imediat. In numeroasele reprosuri, in domeniul comercial, adresate de presedintele Donald Trump Chinei figureaza regulat furtul de tehnologie. Devenit unul din cei mai mari producatori de echipamente telecom din lume, Huawei se afla in centrul unor suspiciuni de spionaj in mai multe tari, intre care si SUA, Australia si Japonia, care i-au interzis sa construiasca o retea de Internet ultrarapida 5G. Alte nemultumiri evocate de presa vin si din partea Frantei, Germaniei si Marii Britanii. Marti, fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, fost ofiter al armatei chineze, dezmintit feroce orice acuzatii de spionaj. Huawei se afla si in centrul unui scandal diplomatic major, dupa arestarea in Canada, la cererea justitiei americane, a directoarei financiare a grupului, Meng Wanzhou, fiica lui Ren Zhengfei. SUA i-a cerut extradarea fiind suspectata de complicitate la frauda pentru ocolirea sanctiunilor americane contra Iranului.

Congresul scoate tunurile

Parlamentari americani au depus un proiect de lege cerand interzicerea exportului de componente electronice de fabricatie americana catre Huawei, ZTE si toate grupurile chineze care nu respecta legile si sanctiunile in vigoare in SUA. Textul urmeaza sa fie trimis Casei Albe pentru promulgare. Legislatia propusa vizeaza in special exportul de semiconductori. Intr-o declaratie de presa facuta de purtatorul de cuvant al ministerului chinez de Externe, autoritatile de la Beijing au denuntat ”isteria” sustinerii acestui proiect de lege, cerand Congresului sa renunte la aceasta initiativa. Dincolo de chestiunile diplomatice si de securitate nationala, tensiunile SUA cu Huawei, ZTE si alte grupuri telecom chineze ilustreaza concurenta apriga dintre SUA si China in domeniul tehnologiei, pe fondul altor tensiuni, comerciale, dintre cele doua tari.

author avatar
National
150 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger