AcasăNewsHristos a Inviat! Cele mai ciudate traditii de Paste din Romania, dar...

Hristos a Inviat! Cele mai ciudate traditii de Paste din Romania, dar si din lume

Pastele, sarbatoarea crestina care cheama oamenii sa ia Lumina Sfanta, aduce bucuria Invierii Mantuitorului, dar si ritualuri si traditii religioase. Daca romanii se spala pe fata cu apa in care a fost un banut de argint si un ou rosu, alte tari se mandresc cu tot felul de obiceiuri ciudate.

In Norvegia, sarbatorile Pascale sunt un prilej de a citi romane politiste. Chiar cu putin timp inainte de vacanta de Paste, editurile scot o serie de carti de sezon numita  ‘’Easter Thrillers”.

Francezii, mai ales locuitorii orasului Haux, in a doua zi de Paste, iau ouale pe care le au prin casa si merg in piata pentru a pregati o omleta gigant. La acest preparat se folosesc… aproximativ 4.500 de oua.

Si polonezii au traditii bizare. In prima zi de Paste, barbatii nu au voie sa gateasca si nici macar sa stea in bucatarie. Altfel, se vor trezi ca mustata le-a devenit gri inainte de vreme.

In Papua Noua Guinee, oamenii decoreaza arborii din fata bisericilor cu… tigari. Dupa slujba de Paste, acestea sunt impartite tuturor.

Copiii din Finlanda se costumeaza in vrajitoare. Ei se dau cu funingine pe fata si merg sa “colinde” din casa in casa pentru a primi dulciuri. Oamenii cred ca vrajitoarele din Finlanda zboara pana in Germania pentru a petrece cu diavolul.

Si romanii au ciudateniile lor. In popor se crede ca cine moare in ziua de Paste va merge direct in Rai pentru ca portile Iadului sunt inchise. De asemenea, toti cei care ciocnesc oua unii cu altii se vor revedea pe lumea cealalta. Cine mananaca in ziua de Paste cas, va fi alb la fata tot anul. Nu este bine ca duminica sa fie aruncate cojile oualelor rosii afara pentru ca se pierde norocul.

Te-ar putea interesa si:

Obiceiuri, traditii si superstitii de Paste: Cum afli daca te casatoresti!

Cum va fi vremea in noaptea de Inviere si in prima zi de Paste!

Sfintele Pasti ca invitatie la nemurire: Cea mai mare sarbatoare a crestinatatii!

author avatar
Anca Murgoci
1.610 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger