AcasăNewsHotelurile ”muslim friendly”, asul turismului turcesc

Hotelurile ”muslim friendly”, asul turismului turcesc

In forma de pachebot, hotelul Bera este special conceput pentru turistii musulmani

Atentate teroriste, tentativa de lovitura de stat, recul de vizitatori in ultimii ani. Totusi, un sector rezista: turismul halal.

In forma de pachebot hotelul Bera este special conceput pentru turistii musulmani

Potrivit Global Muslim Travel Index, Turcia figureaza pe locul patru in clasamentul mondial privind turismul pentru musulmani, dupa Malaezia, Indonezia si Emiratele Arabe Unite. Sunt necesare doua ore la volan de la aeroportul din Antalya (sud) pentru a ajunge la statiunea cu acelasi nume. Aici, nu numai ca hotelurile se succed ametitor (sunt peste 500 de complexe hoteliere ) dar ele rivalizeaza in imaginatie pentru a oferi un concept care face diferenta. Printre ele, hoteluri ”halal friendly”. Antalia este destinatia numarul unu pentru turismul musulman, potrivit Rebbecai Widring, responsabil de marketing al site-ului Hala Booking, creat in 2009 si referinta mondiala acum in marterie de rezervari online de hoteluri pentru clientela musulmana.

Piscine pentru femei, pe acoperis

In forma unui urias pachebot azuriu si alb, hotelul Bera, este un complex de cinci stele cu 330 de camere (peste 1000 de lifturi) conceput pentru turistele si turistii musulmani.  Alaturi de el, langa malul marii, sunt doua piscine: una pentru barbati, alta pentru copii.

Piscinele pentru barbati se afla langa plaja

Femeile au dreptul sa vina aici, cu conditia sa poarte burkini, dar nu au voie sa faca baie. Nici o problema: pe acoperisul hotelului se afla inca doua piscine care acopera toata suprafata hotelului plus o superba vedere panoramica. Doar pentru femei. Pentru a urca la ele, un lift destinat numai femeilor ajunge rapid la etajul 6. Aici sunt strict interzise aparatele foto si laptopurile. 50 de turiste profita aici, in bikini, de soare, sezlonguri. O instalatie ultramoderna de muzica completeaza atmosfera occidentala, o terasa si un mic restaurant. Personalul care serveste este exclusiv feminin.

Servicii personalizate

Hotelul Bera este certificat ”100% halal” de catre Diyanet (Directia de afaceri religioase din Turcia). Potrivit lui Ismail Ozcan, directorul general al hotelului, criteriile pentru eliberarea acestui certificat sunt: Nu se vinde alcool in hotel, toata mancarea si toate produsele sunt ”halal” (adica ”permis”, ”legal” din punct de vedere al religiei Coranului), exista sali de rugaciune, un imam vine in fiecare vineri (pentru barbati si pentru femei), exista spatii de scaldat separate.

Femeile se scalda separat

Toate hotelurile ”muslim friendly” din Antalya afiseaza patru sau cinci stele. Pentru a raspunde standingului afisat, sunt propuse servicii personalizate. Hotelul Bera si-a format personalul pentru a intampina exigentele turistilor: de la igiena la hrana, pentru bucatarie, la servicii si comportament pentru cei ce preiau clientela. In fiecare camera, turistii musulmani gasesc un Coran, un covor de rugaciune si o sageata care indica orientarea catre Mecca. Dar cel mai important aspect sunt piscinele non mixte, confirma specialistii din sectorul turismului halal. La cativa kimometri de Bera, se afla un alt hotel de cinci stale: Wome Deluxe, unul din cele mai cautate de musulmani, construit acum doi ani specia pentru a raspunde nevoilor turistilor musulmani, femei si barbati. Complexul propune si trasee in microbuze de lux pentru a transporta femeile de la receptie pana la piscinele lor private. La parter, un mic centru comercial vinde burkini, bikini, accesorii de plaja, pe de-o parte, si un supermarket, un magazin de cadouri si suveniruri, cafenea si restaurant, pe alta parte.

Business lucrativ

In Turcia, sectorul turistic a fost grav afectat de instabilitatea politica din ultimii doi ani. Turistii europeni au frecventat din ce in ce mai putin tara dupa valul de atentate teroriste din 2015 si tentativa de lovitura de stat din 15 iulie 2016.Astazi, sectorul turistic pare sa-si revina rapid.

Butic pentru musulmance la hotelul Wome Deluxe

In primele cinci luni ale anului in curs, Turcia a primit peste 11 milioane  de turisti, o crestere cu 30% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Dar sosirea turistilor straini nu a adus decat 15 milioane de dolari (aproximativ 13 milioane de euro) in 2016, fata de 25 de milioane de dolari (21 milioane de euro) in 2015. Specialistii turci afirma ca mai trebuie asteptati trei sau chiar patru ani pentru ca turismul sa-si revina complet. O constanta insa a fost turismul ”halal”. De la aparitia sa, la sfarsitul anilor 2000, acest sector nu a incetat sa creasca. Un sector care nu cunoaste criza iar numeroase hoteluri care au trebuit sa-si inchida portile in ultimii ani au inceput sa se lanseze in conceptul de turism pentru musulmani. Dar nu numai hoteluri. Exista si luxoase vile ”halal friendly” care se inchiriaza pentru 14.000 de lire turcesti (aproximativ 2500 de euro) pe zi, atat pentru turisti musulmani cat si pentru altii. Spre exemplu, in satul Islamlar exista aproximativ 1000 de astfel de vile ”muslim friendly”.

Cresteri de 100% in fiecare an

In ultimul sau raport asupra economiei islamice mondiale, Thomson Reuters estimeaza ca sectorul turismului halal va reprezenta 283 de miliarde de dolari pana in 2011, adica 14% din piata mondiala a turismului. Iar responsabilii site-ului Halal Booking vorbesc de o ”crestere fenomenala”. ”Cererea depaseste oferta”, confirma Rebecca Widring. ”Inregistram 35.000 de rezervari in Turcia pentru primul semestru 2018 si estimam ca vom atinge 80.000 de rezervari de vacante pana la sfarsitul anului. Este un nivel de crestere de 100% in fiecare an”. Hotelurile ”muslim friendly” propun pensiuni complete.

Clientela europeana

La Bera, preturile pornesc de la 200 de euro pe noapte (tarife care se pot dubla in functie de hotel si servicii).Potrivit datelor Halal Booking, 23% din turisti vin din Germania (unde exista de altfel o uriasa comunitate turca), 16% din Anglia, 11% din Belgia si 8% din Franta.14% din rezervari revin turcilor din Turcia. Tarifele sunt inca prea mari pentru a atrage mai multi vizitatori turci, spune un turist turco-belgian. ”Luand in calcul biletele de avion si hotelul, vacanta halal costa de doua ori mai mult decat una normala”. Doritorii de turism halal din Europa spun ca ar dori sa petreaca astfel de vacante mai aproape de casa, dar nu este posibil, Turcia fiind singura oportunitate. Este pretul ce trebuie platit.

author avatar
Tudor Borcea
1.034 afisari

1 COMENTARIU

  1. …”sunt peste 500 de complexe hoteliere”…
    Serios? Conform articolului tau, turcii din Antalya sunt tare complexati… probabil asa ai fost si tu la ora de gramatica nene Tudorica…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger