AcasăNewsHillary si Trump si-au dat la gioale

Hillary si Trump si-au dat la gioale

Replici taioase, atmosfera electrizanta: prima dezbatere intre cei doi candidati la Casa Alba a dat nastere la o confruntare tensionata.

Potrivit unui sondaj CNN (gazda emisiunii) fosta secretara de Stat a castigat primul duel televizat cu Trump. 62% din telespectatori i-au acordat lui Hillary victoria, spre deosebire de 27% care au mers pe mana candidatului republican. Inca de la primele intrebari, centrate pe inegalitatile din Statele Unite, cei doi candidati la fotoliul lui Barack Obama au abordat stiluri radical diferite, s-au taiat in replici, inclestati intr-o dezbatere unde Trump a acaparat aproape doua treimi din timpul acordat, dar a parut mai putin eficient decat opozanta lui. ”Pierdem locuri de munca, oamenii pleaca in Mexic sau in alte tari. Le voi readuce inapoi, dumneavoastra nu o puteti face”, a lansat Trump.”Donald, traiesti in propria realitate”, a replicat Hillary, cu calm. Singuri pe scena, in fata pupitrelor si a moderatorului Lester Holt, cei doi au abandonat din prima tonul conciliant insa Hillary a fost mai concreta, reusind deseori sa duca dezbaterea in directia pe care o dorea. Intrerupand-o frecvent, magnatul imobiliar a pus in discutie scandalul utilizarii mesageriei private de catre Hillary Clinton, in perioada cand era sefa diplomatiei americane. ”A fost mai mult decat o greseala (…) aceasta tara crede ca a fost o rusine”, a spus Trump. Imediat Hillary s-a axat pe refuzul constant al republicanului de a-si publica declaratia de impozite. ”Ascunde ceva(…) Poate nu este asa bogat cum spune”, reamintind ca , de 40 de ani, toti candidatii la Casa Alba si-au publicat astfel de declaratii. ”Asta dovedeste ca am fost istet. Am venituri incredibil de mari”, a spus Trump. Tot el: ”Cand ea isi va publica cele 33.000 de email-uri, voi publica si eu declaratia fiscala”.

Minciuni rasiste

Fosta Prima Doamna si-a acuzat apoi rivalul ca si-a cladit cariera politica pe o ”minciuna rasista”, mai exact ca aruncat in dubii nationalitatea americana a presedintelui Obama. ”Nu avea nici o dovada, dar a insistat an de an”, a acuzat Hillary, care a denuntat si ”un lung istoric de comportamente rasiste” a lui Trump, amintind ca acesta a fost urmarit in justiti pentru discriminare rasiala in 1970, dupa ce a refuzat sa inchirieze apartamente afro-americanilor. De partea sa, Trump i-a amintit ca, in campania sa din 2008, ea s-a opus lui Obama si l-a tratat cu o ”teribila lipsa de respect”.

Hillary nu are look si anduranta

”Unul din atuurile mele este fara indoiala temperamentul, mult mai bun ca al ei”, a aruncat Trump. ”Woooow, de acord”, a ironizat Hillary, cu zambetul pe buze. Trump a trecut la atac, aratand ca adversara sa nu are nici ”look”, nici forta morala, rezistenta (stamina, in original) si nu duce la greu pentru a fi presedinte. ”Atunci cand va pleca in 112 tari pentru a negocia acorduri de pace, eliberarea disidentilor sau cand va petrece 11 ore intr-o comisie de ancheta, atunci sa-mi vorbeasca el de forta”, a intors doamna Clinton. ”De acord, doamna Clinton are experienta, dar nu una buna”, a raspuns miliardarul. Hillary nu a uitat sa precizeze ca rivalul ei a estimat ca femeile nu merita sa fie platite mai bine ca barbatii (numai daca fac o treaba mai buna ca ei), ba le-a numit si ”catele”. Hillary a atacat si politica fiscala a adversarului ei, care urmareste o scadere masiva a impozitelor. ”Ceea ce propune Donaldeste (…) cea mai mare scadere de impozite pentru persoanele cele mai bogate din tara”. Doua noi dezbateri televizate ii vor opune pe Hillary Clintin si Donald Trump, in 9 si 19 octombrie.

Trump: Bursa se va prabusi

Omul de afaceri a avut si opinii sumbre cu privire la revenirea economiei americane (Avem cea mai mica revenire economica dupa perioada Marii Depresii), estimand ca plecarea lui Obama de la Casa Alba (sa joace golf tot restul vietii) va antrena o prabusire bursiera si ”lucruri foarte rele”. Trump a estimat ca piata de actiuni ”s-ar prabusi chiar si la o mica ridicare de dobanda” din partea bancii centrale, pentru ca preturile actiunilor sunt bazate pe stimulente impinse de aceasta, si nu o oglinda a unei economii americane puternice. Rezerva Federala Americana actioneaza politic iar aprecierea cotatiilor la bursa nu reflecta starea reala a economiei, este doar efectul mantinerii dobanzilor de catre banca centrala la  niveluri joase o lunga perioada de vreme. ”Suntem intr-un balon speculativ mare dar urat. Bursa arata bine dar daca ridici ratele dobanzilor, fie si putin, ea se va prabusi”, a spus magnatul.

author avatar
Tudor Borcea
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger