AcasăNewsHarta saraciei din Romania

Harta saraciei din Romania

Recesiunea s-a dus, insa a lasat in urma o Romanie in care s-au produs modificari economice majore. Unele judete  au saracit puternic, in timp ce in alte  zone s-au inregistrat cresteri spectaculoase.

In ciuda efectelor produse de criza unele judete au inregistrat cresteri spectaculoase, datorate in mare masura unor produse care se vand bine la export cum ar fi Dacia

Potrivit unei analize realizate de econtext.ro majoritatea judetelor din Romania au avut de suferit de pe urma recesiunii din perioada ianuarie 2009 si finele lui 2010.

Judetele unde economia a crescut

Cea mai mare crestere in aceasta perioada a fost consemnata in Arges. Economia Argesului a crescut cu 3,2 miliarde de lei in cei doi ani, ajungand pana la o valoare de 20,7 miliarde de lei la finele anului 2010! Explicatia poarta un singur nume: Dacia! La capitolul cresteri, a doua pozitie dupa Arges este ocupata de Cluj. Economia Clujului a adaugat in acesti doi ani 2,2 miliarde de lei, iar acum valoreaza 22,2 miliarde de lei. La fel, un singur cuvant: Nokia! Practic, judetele mari, cu o structura industriala destul de dezvoltata au fost pe plus! Sau cele de la granita! In plus, cu cateva exceptii, cele mai multe orase unde economia a urcat sunt din Ardeal. In total, 10 judete au incheiat recesiunea cu un produs intern brut mai mare decat aveau la inceputul ei.

Judetele unde economia a scazut

La polul opus, produsul intern brut a scazut (PIB) in 32 de judete. Cea mai drastica contractie a avut loc in Iasi, unde economia s-a diminuat cu 978 milioane de lei. Al doilea loc este ocupat de Dolj, unde PIB-ul a pierdut 826 de milioane de lei. Surprinzator, Capitala este si ea pe minus, dar pe locul 8 in ierarhia scaderilor, cu 450 de milioane de lei.

Sursa: http://www.econtext.ro

 

author avatar
Andrei Ispas
2.168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger