AcasăNewsHappy Hour pentru negri

Happy Hour pentru negri

Afro-americanii au primit cate zece dolari pentru a consuma in restaurant. Si cu asta, basta.

In timpul unui eveniment organizat la un restaurant din Portland, persoanele de culoare au primit ”compensatii” finantate de albi ca ”reparatii morale” pentru nedreptatile sclavagismului.

Afro americanii au primit cate zece dolari pentru a consuma in restaurant Si cu asta basta

Luna aceasta, asociatia Brown Hope a organizat acest happy hour special pentru negri. Fiecare persoana de culoare care s-a prezentat la portile restaurantului a primit o bancnota de zece dolari dintr-un fond finantat de albi, la initiativa lui Cameron Whitten (un activist de 27 de ani care a facut campanie pentru a fi ales primar in Portland). La evenimentul botezat ”Reparation happy hour” au participat 40 de persoane. Whitten a mers pe ideea ca afro-americani merita, chiar tardiv,reparatii financiare pentru a compensa secole de sclavagism si de discriminare in SUA. Pe site-ul evenimentului, el a precizat ca albii nu sunt invitati la restaurant si doar pot dona. ”Prezenta voastra va fi resimtita via ajutorul vostru financiar pentru a sustine comunitatea de culoare si cea amerindiana, care au fost nedreptatite”.

”Safe space” si critici

Whitten a explicat presei ca acest happy hour este o modalitate de a le arata negrilor ca suferinta lor a fost inteleasa si recunoscuta, dar si o modalitatea de a crea un spatiu sigur pentru afro-americani  (safe space). ”Vorbim foarte mult, cautam scuze. Dar cand se intampla sa recunoastem cu adevarat suferinta cuiva? Suntem atat de obisnuiti sa nedreptatim”. Un proiect de lege pentru reparatii morale si financiare pentru afro-americani este reintrodus anual in Congres de catre deputatul John Conyers, incepand cu 1989, dar fara sustinere. Recent, a fost sustinut de 12 alesi din 500 de reprezentanti. In presa si social-media, reactiile la initiativa lui Whitten au fost critice. Unii au  denuntat ca este ridicola ideea organizarii unor reparatii pentru suferintele sclavilor negri reducandu-le la o bancnota de zece dolari. Altii au acuzat o parodie de activism antirasist care impinge retorica privilegiului oamenilor albi pana la absurd.

author avatar
Tudor Borcea
135 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger