AcasăNewsHaos in Ucraina, alerta maxima in Uniunea Europeana

Haos in Ucraina, alerta maxima in Uniunea Europeana

Ciocnirile intre manifestantii ucraineni proeuropeni si fortele de ordine au dus, marti seara, la  cea mai sangeroasa confruntare de la inceputul protestelor din Ucraina.

26 de persoane, civili si politisti, au fost ucise in cursul ciocnirilor de marti, iar peste 200 au fost ranite, potrivit ultimului bilant oficial.

Politia intra in spitale dupa „radicali”

In cursul zilei de miercuri au existat tentative sporadice ale fortelor antirevolta de a elibera de manifestanti Piata Independentei, fara rezultat. Manifestantii au anuntat ca au ocupat sediul central al Postei. In ciocnirile dintre protestatari si fortele de ordine, in ultimele zile, au fost ranite peste 600 de persoane. De la spitale, se raporteaza ca Politia incearca sa ridice ranitii adusi din piata, pentru a-i duce la penitenciar. Manifestantii au reactionat imediat, organizand paza spitalelor. Sediile Politiei din Lviv au fost atacate de protestatari, iar o femeie care a incercat sa intre in cartierul general al Securitatii din Khmelnitki a fost impuscata mortal. Starea conflictuala din Kiev a intrat in ceea ce premieri si ministri din UE caracterizeaza ca fiind „razboi civil”, cand s-au folosit arme de foc si de o parte si de alta.

UE a convocat o reuniune de urgenta

Ministrii de Externe din cadrul UE se vor reuni de urgenta, joi, la Bruxelles, pentru a discuta despre sanctiunile impotriva regimului presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, dupa violentele din ultimele ore. „Uniunea Europeana va analiza posibilitatea de a impune sanctiuni responsabililor de represiunea care a avut loc in Ucraina”, a anuntat miercuri reprezentanta diplomatiei europene, Catherine Ashton. In cadrul reuniunii se va discuta despre impunerea de sanctiuni responsabililor de represiune si de incalcarea drepturilor omului. SUA si UE se consulta in privinta continutului sanctiunilor ce urmeaza a fi impuse regimului de la Kiev, in timp ce Rusia denunta o tentativa de lovitura de stat in Ucraina.

Securitatea ucraineana, pe urma „teroristilor”

Serviciile ucrainene de securitate SBU au anuntat miercuri lansarea unei operatiuni „antiteroriste” la nivel national, impotriva unor grupari radicale pe care le considera responsabile de reizbucnirea violentelor care s-au soldat cu 26 de morti la Kiev. „Gruparile extremiste si radicale ameninta, prin actiunile lor, viata a milioane de ucraineni”, a apreciat SBU intr-un comunicat. „Asistam, in prezent, la o folosire a fortei deliberate si tintite, prin incendieri, omoruri, luari de ostatici, intimidarea populatiei, in scopuri criminale. Totul prin utilizarea armelor de foc”, se arata in comunicat. Conform SBU, peste 1.500 de arme de foc si 100.000 de piese de munitie au trecut „prin mainile criminalilor” incepand de marti.

Armata, mobilizata la depozitele de armament

Trupe au fost desfasurate la diferite baze militare in vederea consolidarii securitatii unor depozite de armament si instalatii militare, a anuntat Ministerul ucrainean al Apararii. Ministerul ucrainean al Apararii a dezmintit informatiile potrivit carora sunt trimise trupe la Kiev pentru a participa la operatiuni de dispersare in Piata Independentei (Maidan). Fostul ministru ucrainean al Apararii, Anatolii Hritenko, a anuntat anterior, intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, ca actualul ministru al Apararii, Pavlo Lebedev, a ordonat ca trupe din alte regiuni sa fie trimise la Kiev.

165 de jurnalisti raniti, unul ucis

Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, Dunja Mijatovici, a indemnat autoritatile ucrainene sa asigure securitatea jurnalistilor, in urma violentelor de la Kiev. Dupa unele informatii, jurnalistul Viaceslav Veremii, care era corespondent pentru publicatia ruseasca Vesti, a fost scos dintr-un taxi de catre oameni mascati si ucis cu focuri de arma. Biroul Reprezentantului OSCE a anuntat ca 27 de jurnalisti au fost „vizati si raniti in cursul violentelor” din noaptea de marti spre miercuri la Kiev, numarul total al jurnalistilor raniti de la inceputul protestelor si pana in prezent ajungand la 165.

author avatar
Adina Mutar
469 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger