AcasăNewsHackerii rusi tintesc electricitatea Europei

Hackerii rusi tintesc electricitatea Europei

Specialiștii în cybersecuritate se tem că rușii vor trage heblul

Un grup de cyberspionaj legat de Rusia a piratat retelele electrice din Europa si din Sua lasand sa planeze amenintarea unor intreruperi de curent provocate de la distanta, a dezvaluit firma americana de securitate informatica Symantec.

Specialiștii în cybersecuritate<br >se tem că rușii vor trage heblul

Potrivit Symantec, gruparea Dragonfly 2.0 a acces la sistemele operationale ale retelelor electrice din Evetia, Turcia si SUA si ”este acum capabila sa saboteze sau sa preia controlul acestor sisteme, daca decide asta”. Symantec nu a legat gruparea Dragonfly 2.0, care opereaza de mai multi ani, de o tara anume dar guvernul SUA si mai multi specialisti in securitate informatica ii plaseaza originile in Rusia si o pun in legatura cu guvernul de la Moscova. Dragonfly 2.0 a atacat de-a lungul anilor mai multe tinte occidentale, hackerii folosind metode de phishing pentru a penetra sisteme informatice. De la inceputul acestui an, s-a concentrat pe sisteme energetice impotiva carora si-a multiplicat atacurile.

Facebook, pacalit de propaganda Kremlinului

Reprezentantii retelei sociale au informat Congresul ca a vandut publicitate in valoare de 100.000 de dolari unor ”ferme de trolli din Rusia”, in timpul campaniei electorale americane. Scopul trollilor? Influentarea internautilor prin orice mijloace: conturi false, articole false, stiri si comentarii false, totul pentru a face propaganda drept informatie legitima si a semana dubii in mintile alegatorilor. Anuntul privind vanzarea de publicitate unor conturi false a fost facut de seful securitatii informatice a Facebook, Alex Stamos. Intre iunie 2015 si mai 2017, 3000 de materiale publicitare au fost vandute catre 470 de false conturi, marea majoritate provenind de la The Internet Research Agency din Sankt Petersburg, o ”ferma” de trolli pro Kremlin.

Multe din anunturile publicitare promovau ”subiecte controversate” pentru a diviza opinia publica americana sau ii mentionau direct pe Donald Trump si pe Hillary Clinton.

author avatar
Tudor Borcea
209 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger