AcasăNewsGusturi imposibile: iaurtul cu cenusa si sarea piperata

Gusturi imposibile: iaurtul cu cenusa si sarea piperata

Lumea este plina de gusturi ciudate. Exista parti ale mapamondului unde anumite traditii culinare ne lasa cu gura cascata si nu de pofta.

Ca sa fim expliciti: voi ati manca iaurt cu cenusa? Sau ati plati 27.000 de dolari pentru doi pepeni?

Pepenele de ”aur

Pepenii cultivati in orasul japonez Yubari se vand foarte scump. Anul trecut, doi pepeni Yubari au fost vanduti la licitatie pentru suma de 3 milioane de yeni (27.000 dolari). Cele mai bune exemplare sunt pretuite pentru dulceata gustului, forma de sfera perfecta, coaja moale si tulpina in forma literei ”T”. Un pepene Yubari obisnuit costa intre 50 si 100 de dolari.

Iaurt cu cenusa

In provincia kenyana West Pokot, cateva familii pastreaza traditia producerii iaurtului amestecat cu cenusa copacului local cromwo. Cenusa actioneaza ca un dezinfectant si da iaurtului o aroma deosebita si o culoare gri stralucitor. Iaurtul este obtinut din lapte de vaca sau de capra, pe cel din lapte de vaca il mananca barbatii, iar pe cel din lapte de capra — intens aromat si recunoscut pentru valoarea nutritionala — il consuma femeile si copiii.

Sarea ”piperata”

Locuitorii din vestul Kenyei, izolati de principalele rute pe care se transporta sare, au pus la punct o metoda diferita de extractie a sarii din trestia de pe langa rauri. Snopurile de trestie sunt uscate pe pietre, apoi tinute la foc mic timp de trei zile. Cenusa rezultata este amestecata cu apa, filtrata si fiarta, iar rezultatul este un amestec sarat. Este impachetat in frunze de banana si uscat pe cenusa incinsa pe durata noptii. Cateodata se adauga piper, combinatia devenind picanta.

author avatar
Catalin Dumitrescu
96 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger