AcasăNewsGulagul ascuns nu mai este atat de secret. Google Earth va crea...

Gulagul ascuns nu mai este atat de secret. Google Earth va crea o harta a lagarelor nord-coreene

(foto: freekorea.us)

Se pare ca gigantul motor de cautare, Google, contribuie la dezvaluirea unuia dintre cele mai ascunse secrete ale Coreei de Nord, potrivit afirmatiilor unor activisti ai drepturilor omului.

(foto: freekorea.us)

Presedintele executiv al Google, Eric Schmidt, aflat in vizita in Coree de Nord, ar putea prezenta gazdelor sale programul care prezinta imagini din satelit sub forma de harta, pe care sa apara sistemul de gugaluri de pe intreaga intindere a Coreei de Nord.

Activistii pentru drepturile omului si diversi bloggeri au folosit aplicatia programului Google pentru a catografia vastul sistem de inchisori din aceasta tara. Google nu a comentat, insa, aceste informatii.

Grupurile internationale pentru protejarea drepturilor omului aproximeaza ca sunt peste 250. 000 de prizonieri politici si familiile lor au probleme cu ratia de mancare, in cele mai indepartate lagare aflate in munti.

Vizita presedintelui executiv Google la Phenian a fost criticata de Departamentul American De Stat care a considerat aceasta calatorie inoportuna in conditiile in care Coreea De Nord lansase in urma cu cateva saptamani o racheta, incalcand astfel sanctiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU.

„Binele pe care Google l-a facut, din neatentie ce-i drept, prin a-i ajuta pe oameni sa spuna adevarul despre Coreea de Nord, se va reflecta in istoria acestei tari intr-o buna zi“, a declarat Joshua Staton, un avocat din Washington, specializat pe drepturile omului in Coreea de Nord.

Pe bloggul lui Staton, freekorea.us, sunt imagini de pe Google Earth si analizele caracteristicilor a sase lagare de prizonieri politici. Avocatul a fost cel care a pus bazele Comitetului pentru Drepturile Omului in Coreea de Nord, o organizatie non-guvernamentala care a prezentat existenta lagarelor in cartea sa „Gulagul ascuns”. „Imaginile puse la dispozitie de Google Earth le permit fostilor detinuti sa-si identifice casele, cazarmele, locurile de executie si alte repede din lagare, pe care niciunui strain nu ii este permis sa le vada“, potrivit studiului lui Staton.

 

author avatar
Alina Costache
722 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger