AcasăNewsGuaido il sfideaza pe Maduro sub ochii Rusiei

Guaido il sfideaza pe Maduro sub ochii Rusiei

Deschide calea ajutoarelor umanitare, cu toata opozitia armatei guvernului de la Caracas

Practic, Venezuela are in acest moment doi presedinti, fiecare cu sustinerea sa internationala, dar timpul se scurge rapid in acest camp de infruntare intre Washington si Moscova –  inlaturarea de la putere a lui Maduro devine o chestiune inevitabila. Opozantul Juan Guaido face un pas inainte si anunta  ca ajutorul de urgenta american va intra in Venezuela pe 23 februarie, cu toate protestele lui Nicolas Maduro care face numai mutari gresite si, mai nou, isi trimite ministrul de externe sa bata campii la ONU.

Deschide calea ajutoarelor umanitare cu toata opozitia armatei guvernului de la Caracas

“Singura alegere a uzurpatorului va fi aceea de a parasi Venezuela”, le-a transmis Guaido zecilor de mii de protestatari care s-au adunat in intreaga tara, presedintele Parlamentului, controlat de opozitie, le-a spus celor  250.000 de voluntari inscrisi sa participe la livrarea ajutoarelor depozitate la frontiera  sa fie pregatiti pentru a organiza caravane. O situatie care poate detona oricand intr-un razboi civil, armata, care sustine guvernul lui Maduro, nu da inapoi si se pregateste sa faca fata unei eventuale interventii straine. Militarii stau fata in fata cu autoritatile columbiene la punctul de frontiera Villa del Rosario, controleaza cozile venezuelenilor care traverseaza podul Simon Bolivar pentru a parasi tara si  podul Tienditas, care leaga Cucuta (Columbia) si Urena (Venezuela).  La a treia zi de mobilizare a opozitiei, dupa cele din 23 ianuarie si 2 februarie, sustinatorii lui Nicolas Maduro s-au strans in Piata Bolivar din centrul capitalei pentru a denunta “interventia  imperialista  americana”.  Guaido, care  nu a spart unitatea armatei, chiar daca a promis amnistie soldatilor care se delimiteaza de Maduro, este asteptat astazi sa participe, prin videoconferinta, la  intrunirea consacrata ajutorului umanitar, la sediul organizatiei Statelor Americane (OEA) din Washington.

Lavrov si Pompeo, la telefonul rosu

Daca de  o negociere intre Guaido si Maduro nu poate fi vorba, iar  Uniunea Europeana, incapabila sa reactioneze, traieste parca pe alta lume cand a cerut doar(!) scrutin prezidential corect in Venezuela, Rusia nu are ezitari –  Serghei Lavrov  l-a avertizat pe omologul sau american, Mike Pompeo, impotriva recurgerii la forta in Venezuela. „Lavrov a avertizat impotriva oricarui amestec in treburile interne ale Venezuelei, inclusiv impotriva recurgerii la forta cu care Washingtonul ameninta incalcand dreptul international. El s-a aratat dispus la consultari in legatura cu dosarul venezuelean respectand principiile ONU”, spune Ministerul rus de Externe. Mesajul lui Lavrov este (si) un raspuns la afirmatiile sefului diplomatiei americane, care, aflat in vizita in Slovacia,  a declarat ca Vladimir Putin reprezinta o amenintare la adresa democratiilor. Criza din Venezuela este si un test pentru Donald Trump, chiar daca l-a recunoscut pe Juan Guaido drept presedinte al tarii, ramane de vazut ce va face daca Rusia il va mentine in continuare pe Nicolas Maduro, asa cum a facut in Siria cu Bashar al-Assad. Retragerea trupelor  Statelor  Unite  din Siria reprezinta o capitulare in fata Kremlinului (si un cadou pentru Putin) iar un scenariu similar in Venezuela ar insemna o noua victorie in planul geopolitic rusesc.

Omul lui Maduro  minte mai rau ca o gazeta comunista

ONU este pregatita sa mareasca ajutorul umanitar in Venezuela, dar pentru asta  trebuie sa dea unda verde guvernul lui Maduro. Cum nu e cazul, ministrul de externe  Jorge Arreaza a iesit la microfon, anuntand ca “nu exista criza umanitara in tara”: “Exista o economie blocata si sub asediu” Un guvern care va ameninta ca va face uz de forta, cu o invazie, cu un blocaj, care da altor tari ordinul sa va blocheze, are intr-adevar dorinta de a va aduce ajutor umanitar. Este un guvern ostil care va ucide cu o mana in timp ce va da de mancare cu cealalta”. Propaganda lui Arreaza arata (a cata oara?) rolul decorativ  al Natiunilor Unite, secretarul general al Organizatiei, Antonio Gutteres, a indeplinit o simpla formalitate cand a anuntat ca poate juca un rol de mediere in Venezuela, insa numai cu acordul ambelor parti, in timp ce insasi ONU sta pe margine si nu a catadicsit sa participe la reuniunea internationala cu privire la criza venezueleana de la Montevideo.

author avatar
Andrei Coman
217 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger