AcasăNewsGripa fara precedent in Europa

Gripa fara precedent in Europa

Virusul gripal H3N2 s-a intors si autoritatile europene sunt pe pragul de a fi depasite de numarul de imbolnaviri

Epidemia de gripa sezoniera afecteaza aproape toata regiunea Frantei dar si Italia. In acest an, virusul gripal este deosebit de periculos, avertizeaza specialistii, existand riscul unei contaminari paneuropene

Virusul gripal H3N2 s a intors si autoritatile europene sunt pe pragul de a fi depasite de numarul de imbolnaviri

In general, epidemia de gripa sezoniera incepe in decembrie si se intinde pe o perioada ce variaza intre 4 si 12 saptamani. In acest an, ea s-a propagat cu rapiditate si virulenta in Franta, copiii fiind cei mai expusi dar si varstnicii. Ultimele rapoarte arata 423 de noi cazuri de gripa sezoniera la 100.000 de locuitori, fiind depasit pragul epidemic national (102 cazuri la 100.000 de locuitori). In buletinul din 10 ianuarie 2018, reteaua Sentinelles a publicat o harta a Frantei aproape in totalitate in alerta rosie, majoritatea teritoriului din Hexagon fiind in situatie de ”epidemie”. De la sfarsitul lunii decembrie, peninsula italiana este lovita si ea de gripa. Explozia numarului de persoane afectate a surprins autoritatile: 2,2 miloane de italieni au cazut la pat si peste 200.000 s-au prezentat la spitale. Guvernul a decis o campanie de vaccinare gratuita pentru copii, in conditiile in care varful epidemiei a fost prevazut chiar in ziua reluarii cursurilor in scoli. Depasite, echipele de prim ajutor din Italia au fost luate pe nepregatite si nu mai fac fata cererilor.

MAE, alerta de calatorie in Franta

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca pe teritoriul Republicii Franceze ca, in conformitate cu datele transmise de autoritatile locale franceze, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2018 va fi mentinuta starea de alerta pentru epidemie de gripa, pe tot teritoriul francez. Epidemia de gripa a facut victime, in special, in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 15 si 64 ani. Au fost inregistrate un numar de aproximativ 12.000 persoane care s-au prezentat la serviciul de urgente pe intreg teritoriul Frantei. Autoritatile locale considera ca varful endemic nu a fost inca atins, dar, pe intreg teritoriul Frantei, spitalele sunt  deja saturate. Se recomanda vaccinarea anti-gripala sezoniera, cu prioritate a grupelor la risc de complicatii cauzate de gripa, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Paris: +33147052966 si +33147052755, Consulatului General al Romaniei la Marsilia: +33491221741, Consulatului General al Romaniei la Strasbourg: +33369321938 si Consulatului General al Romaniei la Lyon: +33478607252 apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.

author avatar
Bogdan Borcea
355 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger