AcasăNewsGrecia, dupa foc, calvarul identificarilor

Grecia, dupa foc, calvarul identificarilor

Localnicii spun ca padurile au fost incendiate pentru a face terenurile construibile

Medicii legisti isi continuau ieri eforturile uriase pentru a pune un nume pe zecile de cadavre calcinate recuperate din zonele ravasite de furtuna de foc din estul Atenei, cel mai grav incendiu din istoria recenta a Greciei.

Localnicii spun ca padurile au fost incendiate pentru a face terenurile construibile

O a 82-a victima a fost anuntata ieri de pompieri care nu au precizat insa daca este vorba de descoperirea unui nou cadavru sau de o persoana ranita care a decedat la spital. Potrivit postului public ERT, peste 30 de cadavre au fost identificate. Altele sunt in curs de examinare de legisti care spera sa termine procedurile sambata, o buna parte gratie ADN-ului presupusilor apropiati, potrivit sefului serviciului medico-legal din Atena, Nikos Karakouris. Unul din legisti a calificat o catastrofa ”masiva, cu multe corpuri calcinate, ceea ce complica mult procedura identificarii”. Deocamdata, familiile nu au primit autorizatia sa vada aceste cadavre, unul din medici recunoscand ca, pana si pentru corpul medical, imaginile ”sunt greu de suportat”. Oficial, fotografiile a 27 de persoane  date disparute, fara a se sti deocamdata daca unele din ele figureaza sau nu pe lista corpurilor descoperite, au fost publicate pe o lista.

Zeci de corpuri calcinate au ajuns la morga din Atena

Printre ele, fetitele gemene Vassiliki si Sofia Filipopoulou si bunicii lor. Drama tatalui lor si a fratelui lor, Yannis, care incerca disperat sa le gaseasca, a tinut prima pagina a ziarelor. In fata sediului Institutului de Medicina Legala din Atena atmosfera era incarcata de tristete in timp ce rudele victimelor veneau sa identifice cadavrele celor dragi si sa prezinte dovezi. Majoritatea trupurilor neinsufletite gasite printre ruine sunt in mare parte carbonizate, iar identificarea lor este un proces dificil, au precizat expertii.

Nici o demisie?

Pe de alta parte, ministerul Infrastructurii a anuntat ca din 2489 de case  verificate pana miercuri seara in zona costiera sinistrata din Mati, aproape jumatate nu mai sunt locuibile. Ieri, in Mati, agentii ministerului marcau casele cu diferite culori, in functie de starea lor: cele care trebuie demolate si cele care pot fi reparate.

Pompieri recuperand cadavre de pe strazile statiunii Mati

Pe porti, unii locuitori au scris ”suntem bine”. Nu si vaduva cineastului Theo Angelopoulos care a spus ca ”arhivele personale” ale sotului sau s-au facut scrum, odata cu distrugerea casei. Guvernul a anuntat o serie de masuri pentru sinistrati, inclusiv un fond special pentru amenajarea zonei, deschis donatiilor, in special din strainatate, cu aportul initial de 40 de milioane de euro din partea statului grec. Printre masuri figureaza si acordarea a 10.000 de euro si a unui loc de munca in sectorul public pentru fiecare sot sau sotie a fiecarei victime sau rudelor apropiate. ”O picatura in ocean”, a criticat cotidianul de opozitie Ta Nea. Presa de opozitie a acuzat guvernul ca incearca ”sa-si spele pacatele” cu oferte preelectorale, o ”tentativa pentru a gestiona politic incapacitatea sa”. Partidele de opozitie insa au ramas discrete in timpul doliului national care se incheie astazi iar presa guvernamentala a preferat sa sublinieze valul de solidaritate din urma tragediei. Chiar si asa, unele voci s-au intrebat ”de ce nici o demisie?”  si au denuntat faptul ca ”acest dezastru oribil va fi pretextul unei batalii politice”.

Maini criminale si interese imobiliare

Insa deja multi se intreaba despre originile dezastrului iar multi localnici din zonele afectate merg pe varianta ca incendiile au fost provocate. Focul a pornit simultan din 15 focare, premierul Alexis Tsipras indicand ca a fost vorba de un fenomen ”asimetric”. Insa locuitorii din Mati cred ca incendiile au fost provocate de maini criminale. Ei au afirmat ca au auzit mai multe explozii inainte de a vedea primele flacari cum incep prapadul. De altfel chiar in regiunea Mati s-au constatat 15 focare simultan, in apropiere de Atena, in timp ce viteza vantului era de peste 100 km/h.”Focul la fost planificat pentru interese economice, a dat asigurari Valerie Vassilikos, membra a unei asociatii de protectie a mediului. Ea spune ca este de notorietate ca padurile si zonele de vegetatie sunt incendiate pentru a face ulterior terenurile constructibile, tinand cont de interesul turistic si preturile imobiliarelor. Alexis Tsipras, care a emis chiar din prima zi a incendiilor pista unor maini criminale,  a dat asigurari ca zona este supravegheata cu drone puse la dispozitie de americani pentru a ”detecta orice activitate ilegala”

author avatar
Tudor Borcea
372 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger