AcasăNewsGranarul Europei importa 900.000 de tone de paine congelata

Granarul Europei importa 900.000 de tone de paine congelata

Ieftin nu e mereu si bun

Importam de toate, alandala: zahar, fructe, legume, carne de porc si pasare, mezeluri, napolitane si ciupici, dar cel mai scandalos este ca am ajuns sa aducem de afara si paine. In tara painii.

Ieftin nu e mereu si bun

Povestea produselor de panificatie si a painii congelate, despre care s-a tot vorbit saptamanile trecute  a pus pe tapet o chestiune cu adevarat grava. Importurile de paine pe care marile lanturi de magazine le fac pentru clientii lor. In acest context, intr-un interviu recent,  Cristian Moldovan. Patronul companiei Promat Comimpex, firma cu interese in zona agricola, a incercat sa explice paradotul spunand ca importam masiv fructe, legume si carne pentru ca producatorii romani nu pot concura din punctul de vedere al pretului cu jucatorii straini. Mai precis, „In prezent importam 900.000 de tone de paine congelata, adica o treime din painea pe care o consumam. Importam zahar, fructe, legume sau carne de porc. Importam toate aceste produse pentru ca este o mare diferenta intre subventiile primite de producatorii romani si cei straini. (…) In Ungaria subventia la hectar este de 300 de euro, la noi este de 150 de euro“, a explicat Cristian Moldovan. Astfel, pe plan european, Romania nu poate fi competitiva in domenii ca agricultura sau industria in conditiile in cate alte state beneficiaza de un sprijin mult mai mare.

Copiii, influentati de reclamele alimentare de pe internet

Reclamele digitale ascunse si anunturile publicitare care promoveaza alimentele bogate in grasimi, zahar si sare, si care afecteaza sanatatea copiilor europeni favorizand obezitatea sunt tot mai dese. Cercetatorii au cerut masuri pentru protejarea copiilor de mesajele din reclamele facute la produsele de tip „junk food” care circula pe internet. Aceste reclame atat de dese pe internet  pot sa influenteze intr-o maniera considerabila alegerile alimentare ale celor mici. Astfel, atunci cand un copil trebuie sa aleaga intre ceea ce ii spune un parinte si ceea ce ii sugereaza o reclama iscusita, influenta parintilor s-ar parea ca nu este la fel de puternica.

author avatar
Catalin Dumitrescu
556 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger