Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Google stie restaurantele care ne imbolnavesc

Google stie restaurantele care ne imbolnavesc

Autor:

O toxiinfectie alimentara nu este o experienta agreabila. Pentru a o contracara, epidemiologii  cauta modalitati de a identifica cat mai repede posibil sursele bolilor cauzate de alimente. Potrivit NPJ Digital Medicine, solutia ar putea veni tot de la inteligenta artificiala.

 

google 1 Google stie restaurantele care ne imbolnavesc

Un algoritm bazat pe cautarile Google identifica localurile cu probleme

O echipa de cercetatori angajata de Google a lucrat cu specialisti in sanatate publica pentru a dezvolta un algoritm astfel incat sa poata identifica restaurantele suspecte sa cauzeze toxinfectii alimentare. Denumit FINDER (Foodborn IllNess DEtector in Real time) programul s-a dovedit foarte eficace. Dezvoltat la Chicago si Las Vegas, FINDER s-a dovedit de 3,1 ori mai eficient pentru a repera restaurantele suspecte decat metodele clasice de inspectie sanitara. Cum este cazul sistemelor de inteligenta artificiala bazate pe mecanismul ”machine learning”, un acces mai mare la informatii se traduce prin rezultate mai bune. Iar gratie Google, datele parvin in cantitati astronomice. FINDER foloseste istoricul de cautari Google si serviciul sau de geolocatie. Ineligenta artificiala cauta mai intai termeni legati de toxiinfectii alimentare, precum ”diaree” sau ”vomismente” care au intrat in motorul de cautare, apoi analizeaza istoricul localizarii conturilor care au facut aceste cautari. Ulterior pune cap la cap datele si identifica restaurantele care revin des in aceste cautari si sugereaza departamentelor sanitare sa le inspecteze. Sistemul nu este perfect dar 52% din restaurantele identificate de FINDER s-au dovedit ca nu au respectat normele de igiena alimentara. Programul este mai performant si decat plangerile clientelei, estimate de specialisti ca fondate doar in proportie de 39%. In caz de toxiinfectie alimentara, persoanele in cauza tind sa acuze ultimul loc unde au mancat, lucru valabil in proportie de doar 61% din cazuri



    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 9-12-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!