AcasăNewsGoogle, Facebook si Microsoft vor cumpara oceanele

Google, Facebook si Microsoft vor cumpara oceanele

Fundul marilor va deveni autostrada Internetului

Gigantii Web americani isi multiplica proiectele de cabluri submarine, ”privatizand” astfel oceanele, in conditiile in care 99% din traficul mondial de date se face pe sub mare.

Fundul marilor va deveni autostrada Internetului

Volumul datelor schimbate pe net este atat de mare incat ecuatia economica s-a schimbat, marile companii de profil intrand din ce in ce mai mult pe teritoriul operatorilor telecom si interesandu-se masiv de proprii cabluri submarine, pe care sa le utilizeze exclusiv. Saptamana trecuta, Google si Facebook au anuntat intentia de a desfasura un cablu submarin lung de 12.800 de kilometri, intre Los Angeles si Hongkong, anunta presa internationala. Est vorba de un cablu cu o capacitate de 120 terabiti pe secunda, permitand, spre exemplu, 80 de milioane de videoconferinte in HD intre corespondeti aflati pe ambele coaste ale Pacificului. Va intra in functiune in 2018. Pentru gigantii din Silicon Valley nu este o premiera. Facebook si Microsoft s-aualiat recent pentru un cablu sub Atlantic, Amazon are proiecte similare.

Mai bine proprietar decat chirias

Expertii sunt unanimi in a estima ca pentru firme ca Facebook si Google este mai rentabil sa investeasca direct in construirea si pozarea unor astfel de cabluri decat sa apeleze la cele ale operatorilor: mai bine proprietar decat chirias. In cadrul legaturilor transatlantice si transpacifice, datele schimbate de catre gigantii Web reprezinta mai mult de jumatatea traficului total. Boom-ul retelelor sociale, al videourilor pe web  si tendinta firmelor de a stoca tot mai multe date in cloud alimenteaza aceasta crestere. Investind de-o maniera autonoma, marile grupuri pot controla utilizarile si decide ce tehnologii vor folosi sau ce modificari vor face fara a cere autorizare din partea altor actori. Adesea, aceste multinationale se aliaza cu firme specializate, evident spre preocuparea operatorilor telecom. In Statele Unite, Google implementeaza propria sa fibra optica in mai multe orase, in timp ce in regiunile indepartate testeaza difuzarea de Internet via spatiu extraterestru, precum Facebook.

author avatar
Tudor Borcea
223 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger