Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Goodbye, Great Britain!

Goodbye, Great Britain!

Autor:

Liderii europeni au dat , ieri, verde acordului istoric pentru plecarea Regatului Unit din UE, un divort calificat drept ”tragedie” de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 

brexit 3 Goodbye, Great Britain!

Dupa 44 de ani de dat la gioale Uniunii Europene, britanicii se indreapta catre un ”viitor mai bun”, cum spune premierul Theresa May

”Consiliul European aproba Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana si din Comunitatea Europeana a Energiei Atomice. Pe aceasta baza, Consiliul European invita Comisia, Parlamentul European si Consiliul sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca acordul poate intra in vigoare la 30 martie 2019, astfel incat sa se prevada o retragere ordonata”, au scris liderii celor 27 de state membre in concluziile summitului extraordinar de la Bruxelles.

braxit1 Goodbye, Great Britain!

Juncker si negociatorul UE, Michel Barnier, albiti de 17 luni de negocieri dure

Cei 27 au ”semnat acordul de retragere si declaratia politica cu privire la viitoarele relatii” dintre cele doua parti, a anuntat pe Twitter presedintele Consiliului European, Donald Tusk. Tratatul de retragere a Regatului Unit, (un text de 585 de pagini) negociat timp de 17 luni de Londra si Bruxelles, va trebui sa fie ratificat de Parlamentul European si cel britanic, inainte de a intra in vigoare. Insa aprobarea parlamentarilor britanici, care ar urma sa voteze in decembrie, este departe de a fi o certitudine.

Iohannis: romanii vor fi protejati

“Daca acest acord intra in vigoare, protejeaza romanii aflati in Marea Britanie. Pot munci, pot studia, pot primi pensii si asigurari de sanatate. Am insistat cu succes pana acum sa fie lamurite aceste lucuri. Am insistat sa nu existe discriminari intre membrii UE, de exemplu sa nu se introduca vize pentru romanii care merg in Marea Britanie si aceste lucruri au fost clarificate in sensul dorit de noi”, a afirmat presedintele Klaus Iohannis. A vedea Regatul Unit ”parasind UE nu este un moment de bucurie, nici de celebrare, este un moment trist si este o tragedie”, a declarat Jean-Claude Juncker. ”Este vorba de un acord pentru un viitor mai bun care ne permite sa profitam de oportunitatile care ne asteapta”, s-a adresat ieri natiunii britanice premierul Theresa May. In timp ce liderii europeni au avertizat deja ca Marea Britanie ”nu trebuie sa spere ca va obtine ceva mai bun” decat acest acord.

Macron: Europa trebuie refondata

Liderii europeni i-au multumit negociatorului UE, Michel Barnier, pentru ca a stiut sa ”mentina unitatea celor 27 pe parcursul negocierilor” cu Londra. Fiind loc, presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca Brexitul demonstreaza ca UE are nevoie ”de o refondare”, evocand un ”moment grav” si ca ”UE are o parte de fragilitate” , ”este perfectibila”, dar estimand ca acordul cu Londra este ”unul bun”. ”Nimeni nu a vrut sa invinga pe nimeni, toti am fost in cautarea unui acord just si echitabil si cred ca am gasit cel mai bun compromis posibil”, a declarat Donald Tusk, estimand ca ”cei 27 au trecut testul unitatii si solidaritatii”. O unitate cumva fisurata in ultimele zile, cand Spania a planat amenintarea unui boicot al summit-ului de ieri daca nu va obtine garantii scrise cu privire la soarta Gibraltarului, in final primind aceste garantii pentru a avea un drept de veto pentru orice viitor acord intre UE si Regatul Unit privind Gibraltarul, teritoriu britanic situat la sudulSpaniei si caruia Madridul ii revendica suveranitatea. Spania a estimat ca a primit suficiente asigurari din partea britanicilor pentru ca viitoarele acorduri ale Londrei cu UE nu vor ingloba automat Gibraltarul. Theresa May a declarat insa ca pozitia Marii Britanii asupra Gibraltarului ”nu s-a schimbat si nu se va schimba”.

Nici un Brexit fara peste

Unele tari membre au cerut garantii suplimentare in anumite domenii, cum ar fi viitoarele drepturi de pescuit in apele teritoriale britanice. Acest subiect, important mai ales pentru Franta si Spania, nu a fost rezolvat in acordul de retragere a Regatului, urmand ca un acord pe aceasta tema sa fie facut pana in 2020, in perioada de tranzitie post Brexit. Dar, intr-o declaratie anexata la concluziile summit-ului de ieri, cei 27 au insistat pe caracterul ”prioritar” al dosarului. In 30 martie 2019, Regatul Unit nu va mai fi un stat membru UE. Pana in 31 decembrie 2020 va exista o perioada de tranzitie timp in care britanicii vor continua sa aplice (si sa beneficieze) regulile europene. Acordul de plecare al britanicilor are ca puncte principale: evitarea unei frontiere fizice intre Irlanda de Nord si Republica Irlanda (tara UE), drepturile cetatenilor europeni stabiliti in Regatul Unit si a celor britanici stabiliti in UE,reglementarea financiara a Brexitului ( Marea Britanie angajandu-se sa-si onoreze angajamentele luate in cadrul bugetului plurianual in curs 2014-2020), supervizarea acordului (comitet paritar pentru reglementarea divergentelor de interpretare ale acordului), pescuitul, etc.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 24-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!