AcasăNewsGoana dupa aur anunta apocalipsa economica

Goana dupa aur anunta apocalipsa economica

De ce isi sporesc rezervele statele lumii si reactia vecinilor Romaniei

De peste 50 de ani nu s-a mai inregistrat un asemenea boom pe piata aurului. 2018 a declansat o adevarata cursa intre statele lumii, fiecare a vrut sa-si sporeasca rezerverle, intre competitori aflandu-se si state est-europene. Nu, nicidecum Romania, evident ca ea nu are nevoie de asa ceva. Se stie doar ca tara noastra aur poarta; e drept ca noi cersim din poarta-n poarta, dar astea-s detalii, sa ignoram!

De ce isi sporesc rezervele statele lumii si reactia vecinilor Romaniei

Cautand un raspuns pentru febra aurului, mai toti specialistii se invart in jurul aceleiasi teorii – aurul este considerat o investitie sigura atunci cand in lume se anunta grave turbulente economice, sociale si politice; conflictele militare din Orient si cresterea incertitudinilor economice privitoare mai ales la China au provocat turbulente zdravene pe pietele financiare. Si ingrijorari! Daca o banca centrala cumpara masiv aur din piata libera, e semn ca acolo se petrece ceva, e un interes anume. Dar daca mai multe banci centrale invadeaza pur si simplu piata aurului?! „Apocalipsa economica!”, cred analistii financiari.

Cerere masiva. Cine, cat si de ce?

Consiliul Mondial al Aurului este principala organizatie din industria aurifera, iar datele furnizate de ea sunt de multe ori un indicator precis al evenimentelor ce bat la usa. In 2018, WGC anunta ca cererea mondiala de metal galben a inregistrat o crestere de 4% fata de anul precedent, adica undeva la 185,2 tone mai multe (rezerva in aur a Romaniei e de 104 tone, ca termen de comparatie).

Sa zicem ca e posibil sa fie interes crescut in piata, dar aici e vorba de altceva. Aur masiv a fost cumparat de multe banci centrale. Multe, nu cateva! In cifre: 651,5 tone, o cantitate cu 74% mai mare decat in 2017!! Este a doua cea mai mare cantitate de aur achizitionata vreodata de bancile centrale – precedentul dateaza din 1967, cand lumea intreaga era cuprinsa de tensiune si frica reizbucnirii unei noi conflagratii.

Daca Orientul Mijlociu si mai ales India (al doilea consumator mondial) nu s-au aratat interesate de aur, China si Rusia au rupt piata in doua! Investitii in monede si lingouri de aur a facut si Iranul, cu o crestere de pana la 222% (62 de tone cumparate)! Sub impactul sanctiunilor masive dictate de la Washington, Moscova investeste puternic in cel ravnit bun si a ajuns sa depaseasca Beijingul in topul rezervelor de aur; Rusia a urcat pe 5 (dupa SUA, Germania, Franta si Italia) dupa ce a cumparat 8,8 milioane de uncii de aur, depasind recordul de 7,2 milioane de uncii ce data din 2017.

La nivel mondial, si-au majorat substantial rezervele si Turcia si Kazahstan, semn ca ingrijorarile din viitorul apropiat sunt cat se poate de serioase.

Alistair Hewitt este director de studii de piata la World Gold Council, iar previziunea sa pentru 2019 este aceea ca interesul bancilor centrale va fi cel putin la acelasi nivel, daca nu unul superior!

Ungaria strange tona cu tona

In 2018, Ungaria a reusit sa-si majoreze de zece ori rezervele de aur! De 10 ori! Banca Centrala a Ungariei (NBH) a decis repatrierea aurului pastrat in „buncarele” din Marea Britanie, pe fondul ingrijorarilor legate de Brexit, dar si a temerilor privitoare la aparitia celei mai mari crize din istorie. NBH are acum 31,5 tone de aur, un nivel nemaiatins vreodata in istoria moderna a tarii.

Insa Ungaria nu e un exemplu singular din regiune. Polonia si-a adaugat si ea peste noua tone la rezervele de aur, totul parte a unui plan ce a urmarit realizarea celei mai mari achizitii de aur facuta de Varsovia in ultimii 20 de ani! Romania n-a existat pe piata in 2018, rezerva ei ramanand oarecum la acelasi nivel, 104 tone.

author avatar
Nicholas Cezar
1.913 afisari

5 COMENTARII

  1. Realitatea actuala ne arata ca noi,adica fosta tara Romania,in prezent o Colonie,nu mai avem banca centrala,ea fiind proprietate privata a stapanilor externi.Cantitatea mentionata de 104 tone de aur nu cred ca ne mai apartine si din cate s-a anuntata mai demult este depozitata la stapani,bine ca nu a fost depozitata la moscova cum a mai fost,asa sigur aurul o sa-l vedem,macar in poze.

    • Fără conducerea descendentă direct din comuniști – PCR-FSN-PSDR-PSD, obișnuiți să plece capul către Moskova, și ulterior Bruxelles, România nu ajungea colonie. Răspunderea o poartă în cea mai mare parte PCR-PSD, care acum se dau mari cocoși anti-europeni, anti-multinaționale, anti-Soroș, când în realitate ei sunt anti-închisoare, locul unde ar trebui să ajungă ei….

      • Of goguță retărduță…..din cauza unora că tine consider că România nu mai are șanse, pentru că sunteți mulți și….

        • Pă bune, băi Diggy Piggy? Dar ce argumente aduci, măi băiatule, așa de convingător ești, că m-am dus să-mi fac un test de inteligență….
          Aș paria că pe noptieră ai carnetul de partid, iar în bibiotecă faimoasele cărți ale lui Coruț și Săvescu, alea care ”argumentează” la fel de fundamentat ca postarea ta că România este buricul Pământului și centrul universului… am o veste proastă pentru cei ca tine: sunteți complexați rău, băbăieților!

  2. MUNTII NOSTRII
    ~de marele poet unionist ardeleanul Goga Octavian~

    „Munții noștri aur poartă,
    Noi cerșim din poartă-n poartă.”
    De-am închide-a Țării poartă,
    Alții ne-ar cerși la Poartă!
    Însă Hoții-s chiar din Țara
    Trădători la cei de-afară!
    Doamne Iartă-i! Ești în Drept!
    Însă Du-i hăt în deșert!
    Doamne, Dă-i la Neam unire
    Și Dă-i demnă cârmuire.
    Că-i prea mult blajin și laș
    Și supus stă la borfași!
    O Neam românesc din Daci
    Nu mai cerși doar pozmaci
    Ci Ridică-te creștin
    Ca să scapi de cel Hain!”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger