AcasăNewsGirbovan: A justifica nerespectarea unei decizii a CCR prin apelul la referendum...

Girbovan: A justifica nerespectarea unei decizii a CCR prin apelul la referendum inseamna a abandona democratia constitutionala

Dana Girbovan, sefa Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), reactioneaza la ipoteza organizarii unui referendum, pe fondul recentei decizii a Curtii Constitutionale. „Odata deschisa aceasta cutie a Pandorei se va deschide si drumul spre disolutia statului democratic”, crede Girbovan.

„Un referendum privind respectarea unei decizii a Curtii Constitutionale inseamna renuntarea la democratia constitutionala, specifica tarilor cu democratie vestica, si revenirea Romaniei la democratia „populara” de sorginte leninst-stalinista, instaurata in Romania de sovietici dupa 1948. Revolutia bolsevica din Rusia din 1917 condusa de Lenin a avut ca scop clamat rasturnarea „oranduirii burgheze” si preluarea puterii in mainile poporului.
Statul care a rezultat a fost unul totalitar, care nu mai avea o separatie a puterilor (legislativa, executiva, judecatoreasca) ci puterea – se spunea – era exercitata de popor prin partidul comunist care era unic, care apoi, la randu-i, o exercita prin organele de partid. https://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Separation+of+P… Dupa Lenin a venit Stalin la putere, care a desavarsit lucrarea acestuia. Unele actiuni „revolutionare” ale lui Lenin i-au parut extreme pana si lui Stalin, motiv pentru care a cautat sa le dea o oarecare forma institutionalizata, democratica”, scrie Girbovan pe Facebook.

Sefa UNJR mentioneaza apoi o serie de modificari din Constitutia Romaniei, de la „statul popular” (Constitutia comunista din 1948), la „regimul democratie populara” (prevazut in Constitutia din 1952) si pana la „Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa” (Constitutia actuala). „Mai mult, la art. 16 alin. (2) din Constitutie se prevede ca „Nimeni nu este mai presus de lege”, iar la art. 142 alin. (1) „Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei”, mai noteaza Girbovan.

„Prin urmare, intr-o democratie constitutionala, cum e si Romania in acest moment, NIMENI, nici macar poporul, nu este mai presus de lege si de Constitutie, prin urmare poporul nu poate invalida prin referendum o decizie a Curtii Constitutionale. Daca prin referendum se va putea invalida o decizie a Curtii Constitutionale, de ce nu s-ar putea face la fel si cu o hotarare judecatoreasca definitiva? Odata deschisa aceasta cutie a Pandorei se va deschide si drumul spre disolutia statului democratic. De la „democratia originala” a anilor ’90, in care „dreptul de proprietate e[ra] un moft”, se vede ca am „evoluat” la faza in care „drepturile omului sunt un lux”, iar acum suntem la faza unde „Constitutia este optionala, poporul fiind suveran”. Nu doar Romania, dar Europa si lumea trec printr-o perioada tulbure, in care tot mai multe tari arata ca isi pierd busola centrului democratic”, mai crede sefa UNJR.

„Ca orice institutie, Curtea Constitutionala nu este scutita de critici. Aceste critici insa trebuie sa fie argumentate si pragmatice, sa ajute Curtea in realizarea atributiilor pe care le are. Toate institutiile statului sunt in acest moment mai mult sau mai putin slabite, ca urmare a faptului ca suntem o societate care nu s-a dezobisnuit inca de pacatosul obicei de a indentifica institutiile cu persoanele care le conduc. Ar fi cu adevarat nociv pentru societate, de aceea, sa se treaca acum la idolatrizarea sau, dimpotriva, demonizarea Curtii Constitutionale. Pe de alta parte, trebuie sa se inteleaga ca deciziile CCR sunt obligatorii, pentru ca asa spune Constitutia. Abia in momentul in care se cere ca aceste decizii sa nu mai fie respectate, se abdica cu adevarat de la statul de drept, cerandu-se, in fapt, suspendarea democratiei. A justifica nerespectarea unei decizii a CCR prin apelul la referendum inseamna pur si simplu a abandona democratia constitutionala si revenirea la „democratia populara” de sorginte bolsevic leninista”, considera Girbovan.

Ideea organizarii unui referendum a aparut dupa decizia CCR privind existenta unui conflict intre presedinte si ministrul Justitiei, in privinta refuzului revocarii sefei DNA, iar o astfel de varianta si-a gasit sustinere si la fostul presedinte Basescu. „Solutia ar fi fost ca astazi presedintele sa trimita o scrisoare parlamentului pentru a emite un decret de referendum prin care ar intreba daca doar ministrul Justitiei sa poata numi si revoca un procuror sau daca doar presedintele sa poata numi sau revoca un procuror (…) As declansa astazi procedura, maine”, a spus Traian Basescu la B1 Tv.

La randul sau, ministrul Justitiei a transmis ca: „nici presedintele, nici Parlamentul, nici Guvernul, nimeni, nu poate organiza un referendum avand ca obiect intrebarea urmatoare: Respectam sau nu respectam decizia Curtii? Se poate discuta despre statutul procurorului, dar despre decizie nu putem discuta. O punem in executare”.

author avatar
Andrei Coman
808 afisari

8 COMENTARII

  1. (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

    Cam mincinosenie aceasta garbovitah! Face declaratii cu scop manipulator/diversionist, stiind ca unii se uita in gura ei(desi in poza ne arata ce plamanoasa e/m-as …..in tzatzele domniei sale) invocand ca democratia va suferi daca se apeleaza la referendum, care referendum serveste SUVERANULUI, adica, POPORULUI.
    Deci, tovarasa garbolovan, suveranitatea apartine POPORULUI si nu constitutiei, cum incerci tu sa ne ametesti! Ca sa se inteleaga: CONSTITUTIA SERVESTE POPORULUI si nu poporul este sclavul constitutiei!
    „niciun grup si nici o persoana(…) nu poate exercita suveranitatea in nume propriu”(nimeni altcineva, nimic altceva nu poate sa …..)

  2. Batetii campiile,ce popor,ce constitutie,suntem o Colonie si avem prea multi stapani si un stapan suprem,deci,da,de 28 de ani si jumatate suntem sub ocupatie,marea problema este ca avem prea multi stapani existand si prea multe ordine.Mutalakul nu a obtinut votul,de la 2,9 milioane la 6,2 milioane de voturi era imposibilul infinit,el a primit cadou guvernoratul coloniei din partea stapanului cel mai important din uie.Se pare ca acum stapanul suprem este hotarat sa schimbe calimera,el detine parghiile cele mai importante=dna,servicii,bnr,armata coloniei slabita grav etc.Sa vedem ce mai ordona marele stapan in treburile interne ale coloniei pe care vrea sa o stapaneasca mai mult singur.

  3. Eu am prevazut primu ca o sa fie demisa de curte. Sunt 3 variente. O demite. Isi da demisia tardiv si neonorabil. Nu semneaza preesedintele si e demisa de ministru justitiei in urma unei ordonante de urgenta ce motiveaza și respecta decizia curtii.Deci cum zic e rau sau bine. Cum vezi paharul e bine ca e gol e bine ca e plin? Sa aducem procurori profesionisti de mare anvergura si potential de preferinta neplagiatori uitati la sorici si viile prahovei.

  4. ASTA E JUSTITIA IN ROMÂNIA ! ….judecători precum Gîrbovan sau cum îi zice, ar trebui să mai citească Constituția:

    ”Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”.

    • se pare ca ceilalti comentatori nu stiu sa citeasca sau nu pricep sensul din constitutie! Un bou chiar spune ca constitutia este deasupra poporului, cum incearca sa ne pacaleasca si garbovan!altul: magistrat de exceptie… in ce exceleaza tovarasa garbovan??? ca nu am vazut nimic pina acum(inafara de faptul ca danseaza binisor cu tigareta in gurita ei suava, si, recunosc, imi plac tzatzele ei…)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger