AcasăNewsGigi Becali a picat la schimb cu "Dosarul Transferurilor"

Gigi Becali a picat la schimb cu „Dosarul Transferurilor”

Opt ore de asteptare pentru un verdict in dosarul schimbului de terenuri dintre Gigi Becali si MApN. La final, un om desfigurat, care nici in ultima clipa nu a inteles ce i s-a pregatit.

Fratii Ioan si Victor Becali, George Copos, Cristi Borcea, Gigi Netoiu, Mihai Stoica, Gica Popescu si Jean Padureanu exulta dupa victoria de ieri in fata procurorilor

Dupa cum a inceput ziua de luni, Gigi Becali nu avea nicio emotie, mai ales ca verii Ioan si Victor Becali, finul Cristi Borcea sau „fratele” Mihai Stoica primisera cu cateva ore inainte o decizie favorabila. In realitate, tocmai verdictul din „Dosarul Transferurilor” (opt oameni inculpati) l-a infundat pe miliardarul din Pipera. Instanta suprema a decis condamnarea latifundiarului la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale, afacere derulata la mijlocul anilor ’90! Tot in acest proces, fostul ministru Victor Babiuc si fostul sef al Statului Major General, Dumitru Cioflina, au fost condamnati la cate doi ani de inchisoare cu executare. In cazul fiicei fostului ministru al Apararii, Ioan Babiuc, instanta a dispus mentinerea achitarii decise de cei trei judecatori ai instantei de fond.

Ce acuzatii i s-au adus

Gigi Becali va fi clientul inchisorilor pentru a doua oara in viata sa

Potrivit procurorilor, in perioada 1996 – 1999, in calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publica a statului din zona Voluntari (fosta Ferma Rosia), MApN a efectuat doua schimburi de terenuri cu Gigi Becali. Suprafata totala cedata lui Becali in urma celor doua schimburi a fost de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinta prejudicierea statului roman cu suma totala de 892.758 de dolari. Ulterior, finantatorul Stelei a fost trimis in judecata alaturi de Victor Babiuc si Dumitru Cioflina.

A primit doi ani, sta trei

In cazul lui Gigi Becali, condamnat anterior la trei ani de inchisoare cu suspendare in dosarul privind sechestrarea de persoane, instanta a revocat suspendarea executarii acestei pedepse. Judecatorii au reindividualizat pedepsele de cate trei ani de inchisoare primite de Becali in acel dosar si le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri. Dupa recontopirea pedepselor, au aratat judecatorii, Gigi Becali urmeaza sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de inchisoare cu executare, din care instanta a dispus sa fie scazuta perioada 2 aprilie – 17 aprilie 2009, in care omul de afaceri a fost retinut si arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrarii de persoane.

„Transferuri” la rejudecare

Primii care au intrat in malaxorul ICCJ au fost cei opt inculpati din „Dosarul transferurilor”. Instanta suprema a decis sa trimita cazul spre rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti. Este vorba despre aceeasi instanta care, in noiembrie 2012, a dispus pedepse intre trei si opt ani de inchisoare pentru toti inculpatii din dosar. Judecatoarele Corina Jijiie si Lucia Rog au admis recursurile facute de Gica Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Ioan si Victor Becali, Jean Padureanu si Gigi Netoiu si au desfiintat „in totalitate” decizia prin care acestia au fost condamnati de Curtea de Apel. Al treilea judecator din completul de la ICCJ implicat in „Dosarul transferurilor”, Lavinia Lefterache, a hotarat ca „actiunile penale din prezenta cauza si vinovatia se evalueaza distinct pentru fiecare din inculpati” si a apreciat, in opinie separata, ca trebuie admise recursul DNA cu privire la Jean Padureanu si Gica Popescu.

Judecatoarea Lefterache a opinat in favoarea casarii sentintei Curtii de Apel Bucuresti cu privire la cei doi si a pronuntarii unei solutii de incetare a procesului penal impotriva lor, ca urmare a acoperirii integrale a prejudiciului. In urma deciziei definitive a instantei supreme, dosarul va fi retrimis la Curtea de Apel Bucuresti, care trebuie sa rejudece in limitele exprimate de cei doi judecatori care au format decizia majoritara.

Nu exista pericolul prescrierii faptelor

Sub protectia anonimatului, un procuror a explicat, luni, pentru „Prosport”, ca in „Dosarul transferurilor” urmeaza minimum inca doi ani de procese, la Curtea de Apel Bucuresti si apoi din nou la ICCJ. Totodata, in acest interval nu se pot prescrie faptele de care sunt acuzati cei opt oameni de fotbal: „Noul complet  poate da orice decizie, de la achitare, la marirea pedepselor sau schimbarea modalitatii de executie pentru o parte dintre inculpati. Ma astept ca abia in mai 2014 sa existe un verdict la Curtea de Apel si, probabil, undeva prin 2015 se va ajunge la Inalta Curte, unde se va finaliza dosarul”. Potrivit procurorului, „la inselaciune cu consecinte grave, unde pedeapsa maxima este de 20 de ani, prescriptia se face dupa 15 ani”.

Cand filajul SRI seamana cu arestul la domiciliu

Ca sa preintampine un nou caz Gigi Becali – finantatorul Stelei fiind obisnuit sa fuga din tara in zilele cand are proces -, serviciile secrete au decis sa supravegheze locuintele tuturor celor opt inculpati din „Dosarul transferurilor”. Duminica, resedintele familiilor Becali, Copos sau Borcea au fost atent monitorizate de agenti sub acoperire, „de parca ar fi arestati la domiciliu, sa nu cumva sa plece astia pe undeva”, dupa cum s-a destainuit un personaj din fotbal.

Copos – lacrimi si vaicareli

Omul de afaceri George Copos a aflat verdictul la Tribunalul Bucuresti, acolo unde era prezent pentru un nou termen din „Dosarul Loteria”, in care este primul nume pe lista acuzatilor. Extrem de emotionat, Copos a izbucnit in plans cand i s-a transmis ca ICCJ a intors cazul la Curtea de Apel. Ulterior, patronul clubului Rapid si-a pregatit vocea pentru urmatoarea afirmatie: „Suntem haituiti, asta este viata, imi duc aceasta soarta”.

Decizia in „Dosarul Loteria” a fost amanata pentru 14 iunie.

Duminica seara, „Razboinicul” a-ncercat sa fuga din tara

Exista informatii ca latifundiarul din Pipera aflase inca de duminica seara scenariul care i se pregateste pentru ziua de luni. Tocmai din acest motiv a si decis sa fuga din tara, in jurul orelor 23, imediat ce s-a incheiat partida Steaua – Viitorul Constanta, pe care a urmarit-o din tribuna oficiala a stadionului din Ghencea. Planul lui Gigi Becali a fost zadarnicit de SRI, care l-au retinut pe Aeroportul Otopeni, acolo unde miliardarul incerca sa se imbarce intr-un avion privat care avea drept destinatie Israelul (statul evreu nu are acord de extradare cu Romania).

Ce se intampla cu Steaua

Arestarea lui Gigi Becali va afecta, in mod sigur, si clubul Steaua. Proaspata campioana a Romaniei ar urma sa evolueze in toamna in preliminariile Ligii Campionilor, insa viitorul echipei este pus sub semnul intrebarii dupa evenimentele de ieri. Antrenorul Laurentiu Reghecampf pare tentat sa plece in strainatate, acolo unde sunt doriti si cei mai multi dintre jucatorii de baza. Dupa Rapid, Craiova, Poli Timisoara si „U” Cluj, Steaua poate fi ultimul mare club din Romania care risca sa cada in anonimat.

Sora Domnica a lesinat, varul Giovanni este noul stalp al casei

Tristete maxima in familia Becali. De fapt, ieri seara, la aflarea vestii ca Gigi a fost condamnat de ICCJ, intreaga comuna Pipera s-a cutremurat, casa patronului stelist umplandu-se de rude si apropiati. In mod surprinzator, mama lui Gigi Becali a suportat cel mai bine condamnarea fiului, spre deosebire de Domnica, sora miliardarului, care a lesinat la aflarea vestii. Fostul impresar Giovanni Becali a promis ca va avea grija de acum incolo de cele trei nepoate din partea varului sau ca si cum ar fi fiicele sale.

Platesc pentru pacatele pe care le am. Asa vrea Dumnezeu!

Vulcanic in jurul orelor 17.00, resemnat peste mai putin de un ceas. La aflarea vestii ca este condamnat la inchisoare cu executare, Gigi Becali si-a primit cu demnitate pedeapsa, afirmand: „Nu m-am ascuns niciunde, pentru ca nu am cum sa ma ascund trei ani. Merg acasa la familie si rog organele in drept sa aiba macar un minim de decenta si de eleganta si de respect sa astepte sa ma prezint singur la penitenciar. Sa nu vina dupa mine cu tot felul de mascati, ca poate mai iese vreun taraboi prin tara. Daca ei au crezut ca vor da drumul la Schengen cu Becali, e problema lor. Sunt achitat de cinci judecatori si condamnat de trei judecatori de acelasi rang. N-am vrut sa fac nimic la CEDO, dar acum sunt obligat sa fac o revizuire si pentru aceasta trebuie sa atac la CEDO. Cel mai mare regret al meu este ca nu am ramas europarlamentar. Un alt regret este ca trebuia sa astept eu sentinta acolo unde eram, in Israel. Imi pare rau ca am fost fraier. Prima data m-am gandit sa-i solicit gratierea presedintelui Basescu. Daca vrea macar 35% capital de imagine… Nu mi-e rusine sa cer libertatea mea pentru familia mea”.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
1.956 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger