AcasăNewsGhidul complet al arsenalului Daesh

Ghidul complet al arsenalului Daesh

Cu armele luate din Siria si din Irak jihadistii au pus pe picioare o veritabila armata

Un raport Amnesty International (AI) arata ca ISIS poseda armament de diferite tipuri provenind din peste 25 de tari. Organizatia terorista a furat suficiente arme vandute Irakului si Siriei pentru a echipa o veritabila armata.

Cu armele luate din Siria si din Irak jihadistii au pus pe picioare o veritabila armata

In fiecare material de propaganda, membri ISIS apar inarmati pana in dinti: arme individuale, arme antiaeriene, tancuri, arme antitanc, munitie. Intr-un raport publicat ieri  AI se apleaca asupra provenientei acestor arme, pentru ca, in cateva luni, Daesh a reusit sa transforme o miscare terorista intr-o veritabila armata, capabila sa se confrunte cu solida armata siriana sau cu tanara armata irakiana. Trei divizii ale unei armate conventionale (40.000-50.000 de soldati) ar fi putut fi echipate de ISIS cu armele pe care le-a avut numai in iunie 2014, scrie Russia Today. De altfel, in Irak si in Siria, stocurile sunt enorme. In 1980, in Irak a fost exportat 12% din piata mondiala de armament. Dupa invazia americana din 2003, armament in valoare de 9,5 miliarde de dolari a intrat in aceasta tara. La ora actuala, AI a identificat peste 100 de tipuri de arme si munitii care se afla in mainile Daesh, provenind din cel putin 25 de tari. La care se adauga vehicule blindate, inclusiv tancuri.

Prietenul lor, AK-47

Arma cea mai folosita de jihadisti este evident faimosul AK-47 insa nu toate armele jihadistilor sunt de provenienta ruseasca. AI a notat ca acestia lupta cu pusti Tabuk (fabricatie Irak), Bushmaster E25 (fabricatie SUA), CQ (chinezesti), G36 (Germania) sau FAL (Belgia). Numeroase arme M16 americane destinate armatei irakiene au cazut de asemenea in mainile Daesh, la fel ca stocuri importante de pusti rusesti Dragunov SVD. ISIS foloseste masiv si arme antitanc RPG-7 (Rusia), dar si arme antitanc americane cu rachete ghidate BGM-71 TOW sau 9K135 Kornet ATGW de fabricatie ruseasca. Potrivit AI, Daesh se afla in posesia a 650.000 de tone de munitii si bombe, a unui numar impresionant de mortiere 82-PM-41 si 82-BM-37, de fabricatie sovietica. Rachete Milan, de fabricatie franco-germana, au fost de asemenea reperate. In plus, gratie victoriilor succesive, gruparea terorista a reusit sa puna mana pe tancuri, majoritatea de tip rusesc (T-54/T-55, T-62), furate de la armata lui Bashar al-Assad, dar si pe tancuri chinezesti 69-II sau chiar Abrams americane. Amnesty a criticat in termeni duri tarile exportatoare de arme (intre care cinci sunt membri  permanenti in Consiliul de Securitate al ONU), estimand ca acestia erau constienti de riscul transferurilor de arme in Irak si in Siria, ”unde coruptia este endemica si mecanismele de control sunt slabe”, apeland la un embargou total cu privire la livrarile de arme in Siria, apreciind ca exista riscul ca, mai devreme sau mai tarziu, acestea sa cada tot in mainile ISIS.

Bumbacul, alta sursa de finantare a Statului Islamic

Intr-un material publicat in La Tribune de Geneve, economistul Michel Santi scrie ca una din resursele principale de bumbac ale Siriei se afla in mainile ISIS, care il vinde prin intermediari turci, scrie Sputnik. ”Prin Turcia tranziteaza acest bumbac care finanteaza capacitatile operationale ale ISIS si care ajunge, in final, pe liniile de productie occidentale. Hainele pe care le cumparam servesc frecvent pentru achizitia de armament si pentru finantarea terorismului agresiv in sanul democratiilor noastre”, scrie Santi. Potrivit unor estimari, Daesh castiga anual aproximativ 290 milioane de dolari.

author avatar
Tudor Borcea
274 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger