AcasăNewsGermania si Franta isi fac armata comuna

Germania si Franta isi fac armata comuna

Palma peste obrazul istoriei, lovitura pentru NATO

Intr-atat de suparata e Angela Merkel pe Donald Trump ca liderul Germaniei trece peste orice amintire a unui trecut nu foarte indepartat si se pregateste de o alianta militara cu… Franta! Va fi o adevarata lovitura pentru NATO, spera rusii, in timp ce analistii mai ponderati vorbesc doar despre pisica aratata Americii.

Palma peste obrazul istoriei lovitura pentru NATO

Insa, dincolo de orice supozitie sta un plan pe care europenii vor sa-l puna in aplicare cat mai curand. Luni, noua state au semnat un acord pentru infiintarea unei forte militare comune, o initiativa sustinuta si de Marea Britanie! Portavocea mesajului a fost presedintele francez Emmanuel Macron, insa in spatele initiativei ar sta, de fapt, cancelarul Germaniei, zice presa de specialitate. La reunirea din Luxemburg au fost ministrii Apararii din Franta, Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Estonia, Spania si Portugalia.

Noua forta militara va avea drept scop coordonarea soldatilor intr-un mod rapid pentru a gestiona crizele aparute pe continent. Pentru moment, Italia si-a retras sustinerea acestui proiect, insa Roma nu exclude o viitoare implicare.

Stoltenberg, pressing pe continent

Cum era de asteptat, decizia celor noua state din Uniunea Europeana a provocat ingrijorarea NATO. Ofiteri de rang inalt din structura nord-atlantica se declara preocupati de o posibila distantare a europenilor fata de SUA. Ca sa preintampine ruptura din sanul Aliantei, Jens Stoltenberg, secretarul general, s-a deplasat deja in Luxemburg pentru discutii despre securitatea europeana. „Urmeaza un adevarat turneu pe continent”, scriu jurnalistii nemti.

Totusi, pozitia Frantei ramane inflexibila si ea a fost exprimata de Florence Parly, ministrul Apararii, intr-o declaratie acordata Le Figaro: „Apararea Europei necesita o cultura comuna (…) Termenele limita si deciziile din UE dureaza prea mult in comparatie cu cat ar trebui sa dureze intr-o situatie de urgenta”.

author avatar
Cristina Elvira
697 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger