AcasăNewsGermania retrage Telekom din cursa pentru 5G. Huawei, fara concurenta!

Germania retrage Telekom din cursa pentru 5G. Huawei, fara concurenta!

Ceea ce „National” anticipa cu nici o luna in urma e foarte aproape sa se adevereasca: China are netezita calea spre implementarea tehnologiei 5G in Romania o data cu ultimul anunt aparut pe piata telecomunicatiilor! Care este acesta si ce vizeaza, conteaza, dar nu decisiv; Telekom trage cea mai recenta tusa pe tabloul care zugraveste viitorul in IT. Nemtii zis „pas” licitatiei pe care Statul o va organiza in toamna pentru acordarea frecventei radio de tehnologie 5G si lasa compania Huawei mare favorita. De ce nu si singurul competitor?!

Oficial, ni se spune ca ordonanta 114 alunga firmele din cursa pentru 5G. Neoficial, la mijloc sunt tratative puternice si interese atat de mari incat miza protestelor organizatiei #rezist pare un joc cu pistol cu apa. Stapanirea tehnologiei 5G inseamna putere, America stie asta, China o doreste, scriam la final de ianuarie. Iata ca asiaticii fac pasi decisivi in incercarea de a „cuceri” piata romanesca si punem ghilimele fiindca par a se confirma banuielile referitoare la sprijinul acordat de Victor Ponta si Sorin Grindeanu colosului Huawei. Intr-o perioada in care SUA cauta sa stopeze influenta chineza in IT-ul european, dinspre Romania vine semnalul nedorit de Washington – Vodafone si acum si Telekom se retrag din cursa, nu participa la licitatia pentru frecventa 5G!

„Foarte dificil sa justificam o asemenea investitie”

Germania face afaceri de ordinul sutelor de miliarde cu China, iata de ce anuntul Telekom Romania nu trebuie sa mire prea tare. Miroslav Majoros este CEO local al brandului nemtesc si portavocea intereselor Berlinului. Iar interesele acestea nu sunt, pentru moment, legate de implementarea tehnologiei 5G in Romania.

„Cand ne uitam la costul potential al participarii la licitatie in conditiile create de Ordonanta 114, ar fi foarte dificil sa justificam o investitie. In mod normal, la aceste licitatii se vand licente radio pe o perioada de 15 ani. Si atunci iti faci calcule, un plan de business pe 15 ani; iar noi, inte­le­gand piata locala, stiind gradul de competitie si cunoscand si­tuatia de ansamblu de pe piata, estimam ca in aceste con­ditii sunt foarte multe semne de intrebare in legatura cu beneficiul unei asemenea investitii”. Telekom Romania nu bate in retragere, doar executa niste ordine primate, ordine care inseamna un avantaj decisiv pentru China.

Ca sa fie clar ca nemtii nu blufeaza, Majoros a raspuns si la intrebarea daca Telekom isi permite riscul de a nu licita pentru tehnologia 5G: „Dar ne-am putea permite sa ne aruncam intr-o licitatie care ar insemna o pierdere sigura? Suntem intr-un business financiar, nu suntem o organizatie caritabila”.

Reamintim ca tocmai ce s-a anuntat si neparticiparea Vodafone la licitatia din toamna. De fapt, este vorba despre o sistare a tuturor investitiilor la nivel european, decizie luata la cel mai inalt nivel al conducerii operatorului de telecomunicatii.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
577 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger