AcasăNewsGermania, lovita in inima industriei de greve

Germania, lovita in inima industriei de greve

Amenintarea cu miscari sociale de durata in segmente cheie pentru germania (auto, masini unelte etc) este un cosmar pentru patronate.

Puternicul sindicat german al metalurgiei IG Metall a dat ieri startul unui conflict social cu patronatele pentru a obtine o majorare salariala de 6% si o saptamana de munca de 28 de ore, un conflict care se anunta ca unul din cele mai dure din ultimii ani in Germania.

Amenintarea cu miscari sociale de durata in segmente cheie pentru germania auto masini unelte etc este un cosmar pentru patronate

Zeci de actiuni de protest sunt prevazute in intreaga tara, in special in sectorul industriei auto. Incetarea lucrului va afecta intreprinderi din Renania, nordul Westphaliei (cu 700.000 de grevisti anuntati), Bad-Wurtenberg, Brandeburg, Saxonia si Berlin. Adica si uzine VW, Porsche, Otis sau Bombardier. Din octombrie, IG Metall cere pentru cei 3,9 milioane de angajati din sector o crestere salariala de 6%, in timp ce federatia patronala, Gesamtmetall propune 2%. Insa sindicatul cere si trecerea de la saptamana de lucru de 35 de ore la cea de 28 de ore pentru cei care o doresc, dar fara ca angajatii sa piarda toate veniturile pentru cele sapte ore lucrate mai putin. Aceasta formula ar urma sa fie valabila maximum doi ani iar angajatorul trebuie sa garanteze revenirea la postul de munca cu norma intreaga. Insa patronatul a considerat aceste cereri drept ”inadmisibile si impracticabile”, in conditiile in care estimeaza ca doua treimi din salariati ar opta pentru aceasta formula. Cu 2,3 milioane de membri, IG Metall, care reprezinta salariati din industrie (Siemens, ThyssenKrupp), siderurgie (VW, Daimler, Porsche), electronica sau textile, este cel mai mare sindicat din Europa.

author avatar
Catalin Dumitrescu
125 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger