AcasăNewsGeorge Maior: 10 teroristi ISIS au traversat Romania

George Maior: 10 teroristi ISIS au traversat Romania

Directorul SRI, George Maior, a declarat intr-un interviu ca tara noastra monitorizeaza fluxul de cetateni europeni de origine islamica care tranziteaza Romania pentru a se alatura gruparilor teroriste in Siria.

Directorul SRI le atrageatenţia politicienilor să nu se joace cu focul

”Aceasta este o mare problema de securitate europeana si va fi pe termen scurt, in continuare, o problema. Sunt sute din Franta, din Germania. Din pacate, chiar ieri si noi am fost tranzitati de 10 asemenea persoane si a trebuit sa operam impreuna cu colegii de la alte servicii si institutii pentru a monitoriza serios situatia”, a declarat , sambata, Maior. Directorul SRI a facut aceste afirmatii in contextul riscurilor de terorism la care sunt supuse tarile europene, inclusiv Romania, generate de un numar tot mai mare de persoane din Europa care pleaca sa se alature grupului Statul Islamic sau altor celule teroriste, apoi revin in spatiul European, tranzitand si Romania. Totodata, Maior a avertizat asupra riscurilor ”securitatii cetatenilor” in conditiile in care Curtea Constitutionala a respins proiectele Legii retentiei datelor, Legii cartelelor prepay si Legii securitatii cibernetice. ”E datoria mea sa spun ca cineva se joaca cu lucruri foarte mari pe care fie nu le intelege, fie, dintr-o rea credinta, le abordeaza in acest fel. La momentul in care se va intampla o catastrofa voi sti spre cine sa arat cu degetul „, a spus directorul SRI. El a adaugat ca aceste legi sunt, juridic, in concordanta cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Peste 4.000 de europeni, implicati in luptele din Siria si Irak

Pe fondul prelungirii crizei siriene si al ascensiunii organizatiei teroriste Statul Islamic (SI), incepand cu anul 2013, un numar crescut de persoane, din state europene, cu predilectie din nordul si vestul Europei si Balcanii de Vest, au devenit interesate sa tranziteze regiunea in vederea transferului din Europa catre Siria/Irak, pentru a lua parte la activitati combatante in zona de conflict, aspect monitorizat la nivel European, inclusiv de institutii cu responsabilitati in materie din Romania, a comunicat SRI.

Potrivit ultimelor evaluari, in zona de conflict sunt implicati, de partea diferitor grupari extremiste, peste 4.000 de luptatori, cetateni sau rezidenti ai unor state europene, existand ”premise favorabile ca aceste persoane sa devina, dupa revenirea in tarile de origine, factori de risc proeminent”. ”Rutele predilecte de deplasare dinspre Europa de Vest catre Siria-Irak sunt fie aeriene, cu tranzit prin state din proximitatea zonei de conflict, fie terestre, inclusiv prin Romania si/sau Bulgaria”, mai arata SRI.

Coalitia, departe de a anihila Statul Islamic in Irak

Grupul jihadist nu a pierdut decat 700 kilometri patrati din teritoriul stapanit in Irak, 1% din cei 55.000 de kilometri patrati cuceriti in 2014, potrivit cifrelor furnizate, vineri, de Pentagon. Chiar daca este vorba de un ”procentaj mic”, zonele recucerite, in special de fortele kurde, sunt ”locuri esentiale pentru ISIS, orase si zone populate”. Potrivit Pentagonului, ISIS recruteaza mai nou si copii, inclusiv pentru atacuri sinucigase, ”ceea ce poate insemna ca au probleme cu efectivele”.

Teroristii au executat unul din cei doi ostatici japonezi

ISIS a prezentat sambata, un material video in care anunta executarea unuia din cei doi ostatici japonezi , dupa ce ultimatumul privind plata a 200 de milioane de dolari pentru rascumpararea celor doi a expirat. Cel executat prin decapitare este Haruna Yukawa, rapit in august 2014 in Siria. In video apare celalalt ostatic, Kenji Goto, care tine in mana o fotografie a ce pare a fi corpul decapitat al lui Yukawa, si care spune ca jihadistii renunta la bani in schimbul eliberarii unei islamiste Al-Qaida in Irak.

author avatar
Tudor Borcea
848 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger