AcasăNewsGazprom ne inchide robinetul

Gazprom ne inchide robinetul

TurkStream va avea cap de linie Budapesta, cu Sofia si Belgrad puncte de tranzit pe traseu

Scriam zilele trecute despre graba cu care vecinii Romaniei cauta sa-si securizeze resursele energetice, de la Istanbul la Budapesta urmand a se construi o retea de transport pentru gazele rusesti. Cine a putut, s-a „intepat” in conducta Gazpromului, o afacere reciproc avantajoasa, cu Turcia, Bulgaria, Serbia si Ungaria la masa invingatorilor. Dar, cum trebuia sa existe si un pierzator, din tabara guralivilor pro-europeni s-a remarcat Romania, care va deconta singura factura de peste 60 de milioane de euro.

TurkStream va avea cap de linie Budapesta cu Sofia si Belgrad puncte de tranzit pe traseu

Chiar daca detine una dintre cele mai mari retele de transport gaze (prin compania Transgaz), Romania nu s-a alaturat proiectului TurkStream. Din motive de pupat dosuri americane si frica de scatoalcele Bruxellesului, ca sa nu existe dubii. Lasitatea liderilor politici de la Bucuresti i-a amuzat pe vecinii bulgari, unguri si sarbi, care s-au grabit sa semneze contracte cu gigantul energetic rus. Si, de unde gazoductul TurkStream trebuia sa se opreasca pe malurile Bosforului, acum va avea cap de linie Budapesta, cu Sofia si Belgrad puncte de tranzit pe traseu.

Politicienii nostri nu vad, nu aud

S-a ajuns in aceasta situatie fiindca Romania este subjugata de un Parlament pentru care notiunea interesului national nu exista. Ai nostri lideri politici, atenti la indeplinirea ordinelor venite din strainatate (pe filiera Washington sau Bruxelles), fac totul pentru bunastarea proprie si lasa tara sa fie cotropita de multinationalele hraparete.

Daca Partidul Social-Democrat merita sa fie criticat pentru erorile de guvernare comise, la fel se cuvine sa-i tragem de urechi si pe reprezentantii Opozitiei. Trebuiau sa fie vocea clara si mintea critica a cetateanului, dar PNL, PMP, USR, Pro Romania si PLUS sunt doar niste ametiti incapabili sa poarte si altceva in afara de hainele ponosite ale propagandei globalist neomarxiste.

La liberali, salvarea inseamna ademenirea jurnalistilor in echipa europarlamentarilor, cu Rares Bogdan pe post de vuvuzela prezidentiala. Useristii se remarca si ei, dar printr-o noua gafa, ca asa-i acolo, ziua si porumbelul scapat. Mai nou, ai lui Barna vaneaza fantomele comunismului, cer pedepse privative de libertate si nu lipseste mult pana ce vor solicita reintroducerea pedepsei cu moartea. Asta-i Opozitia din Romania, o adunatura de combinagii batrani si lupi tineri hamesiti, care dau tarcoale tarii.

Pierdere pentru Transgaz

Cu toata impotrivirea Uniunii Europene, Rusia va reusi sa ocoleasca Ucraina in chestiunea livrarii de gaze. Conductele Kievului incep sa fie inlocuite (de North Stream 2 si Turk Stream, intr-o prima faza), doar ca decizia Moscovei angreneaza o reactie in lant, care afecteaza si Romania.

De exemplu, Transgaz va pierde 324 de milioane de lei anual (peste 60 de milioane de euro), scrie profit.ro, bani pe care compania romaneasca ii incasa de la gigantul rus ca tarif de tranzit. Moscova deja a anuntat Sofia ca, din ianuarie 2020, tranzitul gazului pe coridorul TransBalcanic va fi stopat; prin acest coridor, Gazprom livreaza gaze Bulgariei, Turciei, Greciei (dar si altor state din regiune) cu ajutorul unei retele de conducte care traverseaza Ucraina, Moldova, Romania si Bulgaria

Conform datelor oficiale, Transgaz a inregistrat in 2018 venituri de 60 milioane euro pentru ca a permis Gazprom sa-si transporte gazul prin conductele Isaccea – Negru-Voda 1, 2, si 3, insa, potrivit primelor informatii din 2019, traficul pe cele trei conducte deja s-a injumatatit!

Solutii? Sa ne rugam pentru o iarna blanda

In timp ce restul tarilor din Peninsula Balcanica se dau de ceasul mortii in a gasi solutii, Guvernul Romaniei pare singurul care nu isi pune problema alimentarii cu gaze pentru iarna viitoare. E drept, noi nu depindem de Gazprom decat intr-o mica masura (sub 20% din totalul consumului), dar la un asemenea nivel fiecare procent trebuie asigurat si nu prea vedem de unde va scoate Romania pierderea ce se preconizeaza. Rutele alternative inseamna, de fapt, gaz rusesc vandut prin TurkStream, doar ca de la conducta bulgarilor nu putem „suge” dintr-un motiv cat se poate de simplu – sunt operationale intr-un singur sens, de la noi spre ei! Invers, nu!

In incheiere, sa oferim si un exemplu de management „romanesc”: Ucraina s-a certat cu Rusia, iar acum importa gaz din Slovacia. Evident, este tot gaz rusesc, dar pe care il plateste cu 15% mai mult decat l-ar fi achitat Moscovei, in mod normal. Kievul, insa, e fericit, scoala de business americana functioneaza.

author avatar
Nicholas Cezar
1.213 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ce vreti voi gaz si gaz ieftin? Lasa ca ne da Bibi si ambasada romana din Ierusalim alaturi de titanii diplomatiei romanesti cei 3D, trioul Dracnea-Dariu-Dracila.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger