AcasăNewsFuneraliile lui Castro, un doliu in trei acte

Funeraliile lui Castro, un doliu in trei acte

Sute de mii de cubanezi se indreptau ieri spre Piata Revolutiei din Havana, o vasta esplanada de 72.000 de metri patrati, teatrul nenumaratelor discursuri ale lui Fidel Castro, pentru a-l omagia pe parintele Cubei.

De aici, cenusa lui Lider Maximo a inceput o lunga calatorie care se va sfarsi duminica.

Actul I:   omagiul din capitala

Prima ceremonie de reculegere a fost programata ieri, in celebra piata. In partea de nord, autoritatile au ridicat o uriasa fotografie a celebrului ”barbudo” disparut. Urna cu cenusa lui Castro, care a fost incinerat sambata, a fost depusa in fata memorialului Jose Marti. Chiar si asa parea ca se aude inca vocea lui Fidel, tunand si fulgerand impotriva vecinului ”imperialist” american.

Cubanezii stau la coadă să pupe moastele lui Fidel

Ceremonia de comemorare din Piata Revolutiei va lua sfarsit astazi, la orele 19.

Actul II: procesiunea de-a lungul insulei

Incepand de maine si pana sambata,  urna funerara va fi transferata din Havana in Santiago de Cuba. Un traseu in sens invers celui urmat, acum 58 de ani, de ”Caravana victoriei”, in fruntea careia Fidel Castro intra triumfator, in 8 ianuarie 1959, in Havana. Timp de patru zile, procesiunea va parcurge o mie de kilometri si va traversa 13 provincii. Un milion de cubanezi sunt asteptati pe acest traseu. In Santiago, ramasitele lui Castro vor beneficia de o noua ”ceremonie de masa” in piata Antonio Maceo.

Actul III: Funeraliile din Santiago

Punctul culminant al celor noua zile de doliu va fi atins duminica, cu funeraliile fostului lider. Ceremonia va incepe la ora 7 iar urna lui Comandante va fi depusa la cimitirul Santa Ifigenia, unde se afla si mormantul eroului national al independentei, Jose Marti. Evident, orice adunari si spectacole ulterioare au fost anulate de catre Consiliul de Stat, organul suprem al executivului cubanez. Ieri, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anuntat ca Vladimir Putin nu va participa la funeraliile lui Castro. In locul lui Putin va veni presedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, care va conduce delegatia rusa.

author avatar
Tudor Borcea
321 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger