AcasăNewsFundatura Europa

Fundatura Europa

Reiau de aici: intrarea Europa, ca orice intrare sau fundatura, presupune tunderea excrescentelor proprii si inlocuirea acestora cu butasi artificiali dupa standardele internationale diktate direct din orasul verzei de Bruxelles. Taman asa  incepeam un articul cu acum mai bine de circa si ceva  timp in urma ! Ce comedie, cu accentus pe antepenultima silaba ! Si dadeam exemplul unui prietenar maghiar ce-mi atragea atentia ca la ei nu se mai fabrica inche din ’90 celebrele autobuze Ikorus si vestitele soponuri Caola! Si ei, oricea-ai spune, juma’ de imperiu macar juma’ de veac. Acusica indoapa gaste. Alt parexamplu, de la un alt prietenar, Portocalia, primul imperiu maritim al umanitatii, care a negociat puternic pe niscaiva ani si care a intrat rapid dupa ce a spart clondiru’ si a renuntat la tat! Adica nu mai incheaga vapoarele  cu care faceau inconjurul lumii, ci impacheteaza masline, sardine si vinul ala dulceag de baut inainte de masa ! Ca asa face Imperiul cand are constiinta de imperiu: ia lumea global si traseaza sarcini. Aia vechi, romanii deh, mai trasau si drumuri, si poduri, si legi, si civilizatie. Astazi civilizatia se reduce la o opulenta plina de e-uri, de alter ego-uri si de gogorite de hartie de tipul „drepturile omului”, „libera circulatie”, „libertatea vorbei”. Aceeasi Marie cenzurata cu aceeasi palarie. Batar inainte vreme, adica acum trei decenii, cenzura avea scop educativ si mai facea si spectacole bune.

Ooropa, staturile unite ale dansei pe care le visa insusi Victor Hugo, sunt niste idealuri bune, dar punerea lor in praktiker ne omoara. Functioneaza aceleasi albii in care se adancesc imperiile de dupa Pacea Vestfaloasa, nu s-a schimbat nimic de-atunci. Intotdeauna Coana Europa inventeaza pana si continentele celelalte si se retrage sau incearca sa se autodistruga. Nimfa de moravuri lejere. Ceea ce se pare ca o preocupa si acum si ca intotdeauna o face cu specialistii in materie, in materia distrugerii: nemtalaii. Care, atentie mare, au inventat se zice surubul, dar si lagarele, vorba unui amic si traducator de-al meu !

Sa te conduca Jungher si Tusea! E rasul lumii sau, cum se zice mai nou, e noaptea mintii! Baieteii astia sunt neste activenko de duzina care s-au agatat de o functie la fel de oarecare! Pana si la ei in tara erau si sunt un soi de nimeni, cum pot fi deasupra unor personalitati, desi nu prea mai sunt in lumea asta postmoderna ? Un fel de fonctie de presedinte de scara de bloc. Au mai trecut pe acolo de Gaulle, Monnet, Delors, chiar huiduma de Varza-Kohl care a cumparat Redegheul si a recunoscut Croatia, “orisicatusi de putin” ! Cum sa te organizeze niste momai puse cu furca si cu lista, alde Eba, Macacovei, Preda, Becali ? Cine sunt astia si cati ca astia ? Niste soldatei de plumb pe care ii asezi dupa bunul tau plac ! Englezii, care nu au dat niciodata doi bani pe noi si care nu au fost interesati decat de fatada atlantica, de altfel cam ca si ibericii sau olandezii, de si-au facut imperii in afara continentului, nu se amesteca in faina asta de doua nule. Nula na nula ! Sa nu-i idealizam si pe-astia, ca pe unde au fost numai dezastru au plantat.

Dar, cei mai penibili sunt actantii nostri trimisi acolo pe liste si pe sponci odios, cum se vede si acum, si comentatorii adjuvanti ! Nu toti, cei care se manifesteaza isteric, de parca am fi la meci ! Unii au mers cu para, in buna traditie romaneasca, altii te iau la trei-pazeste. Ca asta-i la noi, fonctia creeaza organul ingamfarii. Nu vedeti cum Nobelul insusi creeaza monstri? Foamea asta provinciala de a fi si noi macar motul curcanului, sa o spunem elegant, ne impinge la nefacute. Fosti contabili de cartier si de TAPL devin zarafi si mari specialisti in finansa, precum Taica Ubu. Ca si fatuca asta din Capalna si Stamate, de si-a plagiat existenta, pusa sa decapeze adversari. Fireste, si adversarii aia nu motaiau in vreo biblioteca, ci mozoleau cu manutele in aluat si maia. Dar nu numai ei facusera nasulia, ci si alde fetita asta anonima, cu totii, de la vladica pana la editura poliftica. Iar daca prin absurd o pune cineva acolo unde nu are ce cauta, la Ooropa, este nu numai o rusine, ci si o batjocura la adresa noastra, ca o vor folosi si altii dupa care o vor arata cu destul. Si-o mai aduce aminte cineva pe alde Sarla del Ponte si ce mari bravuri a infaptuit aia? Noi nu putem iesi din Caragiale, am zis. Cu mahalaua cu odicolon. Nu vedeti ridicolul ?

Aeroplanul lui Emil Borisovici Valev revazut, revizuit si adaugit. Am fost mereu sub vremi si vremurile iarasi ne-au acoperit cu o plapuma de legi si edicte de cantilerie imperiala. Condusi mai mereu de personaje, rareori de personalitati, am urmat destinul specific regiunii. Ce ni se cere aia facem, ba mai si punem de la noi, cate o cratima, cate o virgula, cate un razbel, ca sa ne mentie aia in fonctie.

author avatar
Nicolae Iliescu
123 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger