AcasăNewsFumatul e cool pe Instagram

Fumatul e cool pe Instagram

Staruri din social-media sunt atrase in campanii publicitare judecate ca mascate sau chiar ilegale

O ancheta acuza patru mari producatori de tigari ca lucreaza cu influenceri pentru a cuceri plamanii tinerei generatii

Staruri din social media sunt atrase in campanii publicitare judecate ca mascate sau chiar ilegale

De ani de  zile, marile marci producatoare de tabac au promis ca vor inceta sa-si promoveze produsele in randul tinerilor. Philip Morris International si-a sustinut dorinta de a crea ”un vitor fara tigari”, vanzand produse alternative. British American Tobacco vrea ”sa transforme tutunul intr-un produs mai sigur”. In egala masura, majoritatea tarilor au impus legi si reglementari foarte stricte industriei producatoare de tigarete. Incepand cu 1970, SUA au interzis publicitatea tintindu-i pe tineri.

<img loading=lazy decoding=async class=size full wp image 634655 src=httpswwwnationalrowp contentuploads201809fumat1jpg alt= width=720 height=543 srcset=httpswwwnationalrowp contentuploads201809fumat1jpg 720w httpswwwnationalrowp contentuploads201809fumat1 133x100jpg 133w httpswwwnationalrowp contentuploads201809fumat1 350x264jpg 350w httpswwwnationalrowp contentuploads201809fumat1 663x500jpg 663w httpswwwnationalrowp contentuploads201809fumat1 700x528jpg 700w sizes=max width 720px 100vw 720px >

.Din 1991, Franta a interzis toata publicitatea directa sau indirecta in favoarea tutunului (mai putin in magazine specializate, dar sub anumite conditii).

Social-media, nivelul urmator

Totusi, industria tutunului a ales sa se adapteze si sa se modernizeze gratie retelelor sociale, arata o ancheta internationala condusa de Robert Kozinets, profesor de relatii publice la universitatea din California de Sud. ”Ceea ce fac ei este foarte eficace pentru a ocoli legile care interzis publicitatea (produselor din tutun) in randul tinerilor”, a declarat acesta. Kozinets s-a declarat surprins de ”nivelul de sofisticare” a publicarilor care obtin enorm de multe like-uri. Kozinets si echipa sa, finantati de grupul de presiune Campaign for Tobacco-FreeKids, au contabilizat hashtagurile legate de diverse marci de tigari pe retelele sociale din zece tari.

200 de euro pe luna si doua cartuse

Promitandu-le anonimatul, echipa lui Kozinets a obtinut raspunsuri din partea influencerilor platiti de companiile producatoare de tigari pentru a posta fotografii pe Instagram si Facebook in care acestia apareau fumand sau pozand alaturi de un pachet de tigari. Regula principala: sa-si pastreze naturaletea. Iar postarile nu ofereau indicii de sponsorizare pentru publicare. ”Rezultatul dorit est acela de a arata ca a fuma spre exemplu Lucky Strike e cool”, a explicat un influencer. Lucky Strike recomanda postari de doua ori pe saptamana cu mentiunea #likeusparty si cel putin o data pe saptamana cu cuvantul cheie #lus, dar si like-uri si share a continutului paginii Facebook a brandului. Cei care au mai multi followeri pot primi 200 de euro pe luna si doua cartuse de tigari.

Nu iese fum fara tigara

Rezultatele anchetei lui Kozinets i-a determinat pe cei de la Campaign for Tobacco-FreeKids si alte asociatii din SUA sa lanseze o petitie in care producatorii Philip Morris International, British American Tobacco, JTI si Imperial Brands sunt acuzati de publicitate mascata si ilegala, cerand Comisiei Federale pentru Comert o ancheta si reglementarea acestor practici prin obligativitatea mentionarii #Sponsorizat#Promotie sau#Publicitate. Philip Moris a reactionat afirmand ca ”nici unul din materialele noastre publicitate nu are ca scop recrutarea de noi fumatori”. JTI a precizat ca evenimentele festive pe care le organizeaza au ca finalitate ”orientarea adultilor care fumeaza deja catre marcile noastre. Daca fumatorii aleg sa-si impartaseasca activitatile lor sociale este alegerea lor”. Imperial Brands spune ca nu plateste influenceri pentru a-si promova evenimentele. Iar British American Tobacco da asigurari ca publicitatea sa respecta toate reglementarile. Studiul echipei lui Kozinets precizeaza ca a analizat 123 hashtaguri asociete cu aceste companii si ca publicarile pe retele sociale au fost vizionate de 8,8 miliarde de ori in SUA si de 25 de miliarde de ori in lume. Suficient, afirma studiul, sa convinga noi fumatori si fumatoare.

author avatar
Tudor Borcea
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger