AcasăNewsFrig plus gaz egal money

Frig plus gaz egal money

Gigantul rus Gazprom a inregistrat, sambata, un nou record la exportul de gaze in afara spatiului postsovietic: 636,4 milioane de metri cubi.

”Grupul nostru bate recorduri la export pentru a patra zi consecutiv”, a comunicat Gazprom, evocand aceasta cifra. Potrivit Gazprom, trei tari europene si-au crescut constant achizitiile de gaz rusesc, in perioada 1-27 ianuarie. Ungaria, spre exemplu, a afisat o crestere a importurilor cu 11,2% in raport cu aceeasi perioada din 2016, Serbia cu 5,1% si Bulgaria cu 15,9%. Incepand cu iulie 2016, gazprom publica rapoarte regulate cu privire la volumul de gaz exportat in Europa, potrivit reglementarii UE cu privire la integritatea si transparenta pietei de energie (REMIT). Potrivit PDG-ului Gazprom, Alexei Miller, exporturile din 11 luni ale anului trecut in afara spatiului fostei URSS (161, 6 miliarde m3) au depasit totalul exporturilor din 2015 (2,2 miliarde m3).

La noi, pretul curentului va creste de 5 ori!

Este prognoza fostului ministru al Energiei, Constantin Nita, care avertizeaza ca se cumpara energie la preturi incredibil de mari, fapt pentru care ar trebui stabilita, urgent, o strategie economica. “Am constatat ca se cumpara energie la preturi absolut incredibile, intre 600 si 700 lei/Mwh, in conditiile in care, la contractele bilaterale, pretul este intre 155-165Mwh(…) Este inadmisibil sa ai o capacitate instalata in jurul a 24000 Mwh si sa nu poti sa acoperi un consum de varf de 10000 Mwh. Este nevoie sa fie stabilita urgent stategia energetica pentru a decide cum trebuie asezat sistemul si cum reusim sa construim un mix energetic eficient. Nu este posibil sa renunti la toate investitiile in productia de energie pe baza de carbune, gaz si apa pentru a acorda atentie numai energiei regenerabile. Piata reactioneaza la lipsa de energie pentru ca productia de energie pe carbune, pe apa, pe gaze, a scazut, iar cea regenarabila functioneaza intermitent. De aici consecinta acestor preturi incredibil de mari”, a scris Constantin Nita pe blogul personal.

author avatar
Bogdan Borcea
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger