AcasăNewsFriedrich Nietzsche, sarbatorit de Google printr-un Doodle special. Citate celebre ale filozofului

Friedrich Nietzsche, sarbatorit de Google printr-un Doodle special. Citate celebre ale filozofului

foto: Wikipedia

15 octombrie 2013. Friedrich Nietzsche, 169 de ani de la nastere. Google il omagiaza marti, 15 octombrie, pe Friedrich Nietzsche, filozoful german care a ramas celebru datorita sentintei nihiliste „Dumnezeu a murit”.

foto: Wikipedia

Cu aceasta ocazie, Google si-a schimbat logo-ul, iar in locul celei de-a doua litere „o” apare un chip desenat care aminteste de un portret celebru al lui Friedrich Nietzsche, in care este imortalizat din profil.

Friedrich Nietzsche s-a nascut pe data de 15 octombrie 1844 si a murit la 25 august 1900. Acesta a exercitat o influenta remarcabila, chiar controversata asupra gandirii filosofice a generatiilor ce au urmat. Filosofia sa gandeste reevaluarea artei in Grecia din perioada istorica cea mai veche, in defavoarea clasicismului, vazut ca afirmare a viziunii rationale si, in consecinta, decadent. Friedrich Nietzsche a dorit restructurarea societatii criticand aspectele culturii moderne, ale filozofiei oficiale universitare, negand ideile de civilizatie si pe acelea ale democratiei. Pentru el, doar arta era cea care justifica viata.

Friedrich Nietzsche a ramas in memoria oamenilor printr-o celebra afirmatie – „Dumnezeu a murit”. Aceasta idee a primit mai multe interpretari. Pe de-o parte ar fi vorba despre moartea Dumnezeului crestinilor, iar pe de alta parte, despre moartea Dumnezeului filosofilor. Cel care este omagiat pe data de 15 octombrie printr-un Doodle special a propovaduit toate virturile omului sanatos, ale omului plin de vigoare si ale omului care stie sa sustina pe umerii sai libertatea. Ca o ironie a sortii, Nietzsche a fost toata viata un om bolnav. A murit in anul 1900, in Germania.

Ca orice filozof important, Friedrich Nietzsche a lasat in urma si o serie de citate celebre care vorbesc despre intreaga sa gandire filosofica.

„Nu sunt suparat pentru ca m-ai mintit. Sunt suparat pentru ca de acum inainte nu te mai pot crede.

Gandurile sunt umbrele senzatiilor noastre – intotdeauna mai intunecoase, mai goale, mai simple decat acestea.

Viata nu e oare de o suta de ori prea scurta, pentru a ne ingadui luxul de a ne plictisi?

Fiecare suflet este pentru un alt suflet o lume ascunsa.

Crestinismul e o metafizica a calaului.

Omul este ceva ce trebuie depasit.

Pedeapsa are scopul de a-l face mai bun pe cel ce pedepseste.

Daca zeii ar exista, cum as accepta eu sa nu fiu zeu? Asadar nu exista zei.

Poti minti cu gura, dar cu expresia pe care o ai in acel moment se spune intotdeauna adevarul.

Iubesc pe cel care-si pierde virtutea, caci virtutea este vointa de a pieri: sageata a dorintei nesfasiate.

Tot ce noi definim astazi imoral, undeva si candva a fost considerat moral. Ce ne poate servi drept garantie ca lucrurile nu-si vor schimba din nou numele?

Exista intotdeauna putina nebunie in iubire. Dar de asemenea exista intotdeauna o farama de dreptate in nebunie.

Supraomul… Cel care a organizat haosul pasiunilor sale, a conferit stil caracterului sau si a devenit creativ. Constient de terorile vietii sale, el sustine viata, fara nici un fel de resentimente”, noteaza Intelepciunea.ro.

author avatar
Anca Murgoci
598 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger