AcasăNewsFratii Bakraoui vizau centralele nucleare belgiene

Fratii Bakraoui vizau centralele nucleare belgiene

Teroristii urmau sa puna in pericol securitatea nationala a Belgiei

Decapitand o parte a celulei teroriste in urma operatiunii din cartierul bruxellez Forest si a arestarii lui Salah Abdeslam si a complicelui sau Choukri in cartierul Molenbeek, autoritatile belgiene au fortat astfel celula aflata la originea atentatelor de la Bruxelles sa-si accelereze planul, deturnand-o de la tintele initiale. Printre ele, centralele nucleare din Belgia.

Teroristii urmau sa puna in pericol securitatea nationala a Belgiei

Potrivit informatiilor furnizate, ieri, de La Derniere Heure (DH), cele doua persoane care au recuperat camera de luat vederi ascunsa in fata domiciliului directorului programului de cercetare si dezvoltare nucleara belgian erau fratii Ibrahim si Khalid El Bakraoui, la scurt timp dupa atentatele din Paris. Inregistrarea, care dureaza zece ore, a fost confiscata in decembrie de la unul din suspectii atentatelor din Paris, Mohamed Bakkai. In material se pot vedea urmarite venirile si plecarile ale boss-ului programului nuclear belgian. Dupa confiscarea lui, specialistii nu au inteles decat mai tarziu ca anchetatorii au aflat ca tintele teroristilor erau susceptibile sa puna in pericol mai mult ca oricand securitatea nationala. In urma aflarii acestei informatii, la data de 17 februarie, un numar de 140 de militari au fost detasati la centrale nucleare ale tarii pentru a asigura securitatea. DH se intreaba daca acest lucru ar fi putut sa-i determine pe teroristi sa-si schimbe planurile si sa vizeze tinte mai ”usoare”, precum o statie de metrou sau aeroportul.

Paris-Bruxelles, aceeasi banda

Dupa dublul atac care a indoliat Bruxellesul, ancheta a ajuns la o certitudine, arata DH. Una si aceeasi celula a comis atacurile de la Paris si Bruxelles. Este vorba de o retea orchestrata de tineri belgieni, dintre care majoritatea au plecat in Siria, unde au invatat sa manuiasca arme si explozibili. Najim Laachraoui, din Schaerbeek, si fratii Ibrahim si Khalid El Bakraoui, din Laeken, sunt autorii celui grav atentat din istoria tarii. Ei au fost identificati oficial de Parchetul federal. Laachraoui si Ibrahim El Bakraoui s-au detonat pe aeroportul din Zaventem, iar Khalid El Bakraoui este responsabil pentru atacul din statia de metrou Maelbeek. Cei trei kamikaze erau suspecti care se aflau de luni de zile in colimatorul anchetatorilor dupa atentatele de la 13 noiembrie 2015 de la Paris.”Stiam ca acest lucru se va intampla. Fara indoiala ei si-au grabit operatiunile pentru ca s-au simtit sub presiune. Chiar daca nu am reusit sa evitam aceste atentate, se poate spune ca amploarea ar fi putut fi mult mai mare daca teroristii ar fi putut sa-si puna in executie planul cum prevazusera initial. Au trebuit sa opteze pentru tinte mai facile”, a estimat o sursa din politie. Ceilalti presupusi membri ai celulei teroriste, Mohamed Belkaid, Salah Abdeslam si Ahmed Choukri au putut fi ucisi inainte de atacuri, autoritatile arestandu-i pe ultimii doi in viata.

11 persoane, fara drept de acces in centrala din Tihange

11 persoane care lucreaza la centrala nucleara belgiana din Tihange au fost private de autorizatia de acces la locul de munca, informeaza RTBF. O decizie aflata clar in legatura cu evenimentele din ultimele zile. Dupa descinderile si impuscaturile din cartierul Forest, sapte persoane au ramas fara autorizatii de acces. Dupa atentatele de marti din Bruxelles alte patru permise de intrare au fost suspendate.

author avatar
National
140 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger