AcasăNewsFranta intervine in secret in Libia contra ISIS

Franta intervine in secret in Libia contra ISIS

Ministrul Jean-Yves le Drian cere identificarea ”cartitei” din propria ograda

Forte speciale pe teren, lovituri precise si actiuni militare neoficicale sunt metodele adoptate de Francois Hollande in Libia in fata amenintarii teroriste a Statului Islamic, afirma Le Monde.

Ministrul Jean-Yves le Drian cere identificarea ”cartitei” din propria ograda

Cotidianul francez a dezvaluit informatii cu privire la prezenta fortelor speciale franceze in estul Libiei, incepand cu jumatatea acestei luni. Acestea desfasoara punctual actiuni militare sub acoperirea unei discretii totale. Le Monde citeaza un inalt oficial din Apararea franceza: ”Ultimul lucru care ar fi de facut este o interventie (oficiala) in Libia. Trebuie evitat orice angajament militar deschis, trebuie actionat cu discretie”. Cotidianul afirma ca ”lupta impotriva teroristilor poate acoperi operatiuni clandestine efectuate de trupele speciale ale Directiei generale de securitate externa a Frantei (DGSE), noteaza RT. Insa operatiunile trupelor speciacle angajeaza Franta pentru ca aceste trupe, chiar foarte discrete, actioneaza in uniforme si insemne de arma. Obiectivul Frantei, acela de a incetini cresterea in putere a gruparii teroriste Statul Islamic, care de altfel este bine ancorat in Libia, pare in legatura cu agenda Washingtonului, ale carui avioane au eliminat un cadru tunisian al Daesh in Libia, luna aceasta. O alta lovitura contra celui mai inalt responsabil ISIS in Libia, irakianul Abu Nabil, in noiembrie 2015, a fost ”initiata de Paris”, scrie Le Monde.

Jean-Yves le Drian, furios dupa dezvaluiri

Ministrul francez al Apararii, Jean-Yves le Drian, a reactionat violent in urma divulgarii informatiilor de catre Le Monde. El a cerut deschiderea unei anchete pentru ”compromiterea unui secret al apararii nationale”, informeaza Jean Guisnel, jurnalist al Le Point. Cu scopul, evident, de identificare a sursei din cadrul Apararii care a dezvaluit aceasta informatie confidentiala. Potrivit Codului Penal francez, aceasta este infractiune, pasibila cu trei ani de inchisoare si 45.000 de euro amenda.

author avatar
Tudor Borcea
198 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger