AcasăNewsFranta deblocheaza 735 milioane de euro pentru lupta antitero

Franta deblocheaza 735 milioane de euro pentru lupta antitero

La doua saptamani dupa atentatul de la Charlie Hebdo, guvernul francez a detaliat noul plan de lupta contra terorismului. Premierul Manuel Valls a prezentat, ieri, noile directii de actiune.

Guvernul francez va crea, in cursul viitorilor trei ani, 2.680 de posturi suplimentare consacrate combaterii terorismului. Manuel Valls a precizat ca, dintre ele, 1.400 de posturi vor fi la Ministerul de Interne, 950 la Ministerul Justitiei, 250 la Ministerul Apararii si 80 la Finante. Planul de masuri comporta si ”importante achizitii de armament”, estimate la 425 milioane de euro. Guvernul francez a precizat pentru AFP ca, per total, va fi deblocata o suma de aproximativ 735 milioane de euro pe durata a trei ani.

3.000 de persoane de supravegheat

Manuel Valls a evocat si amenintarea ce pluteste la ora actuala asupra Frantei. ”Astazi, trebuie supravegheate 1.300 de persoane, francezi sau straini rezidenti in Franta, pentru implicarea loc in filierele teroriste din Siria si Irak. Este o crestere de 130% pe an. La acestia se adauga 400-500 de persoane ce au legaturi cu filiere mai vechi sau principalii activisti din sfera cyberjihadista francofona. Sunt aproape trei mii de persoane de supravegheat”, a declarat premierul.

Mai multi clerici pentru detinuti

Pentru a lupta impotriva redicalizarii unor detinuti in inchisorile franceze, Valls a anuntat dispunerea unui numar de 60 de clerici musulmani in sistemul penitenciar din Hexagon. Premierul a mai anuntat instituirea a ”cinci blocuri” dedicate regruparii detinutilor radicalizati, dupa un model experimental care se desfasoara deja in penitenciarul din Fresnes. In egala masura, Guvernul vrea un site dedicat informarii publicului larg asupra mijloacelor de lupta contra ”indoctrinarii jihadiste, in special a  tinerilor”. In general, in viitorii trei ani, 60 de milioane de euro vor fi folositi pentru preventia radicalizarii, a spus Valls. Proiectul noilor masuri va fi prezentat la inceputul lunii martie in fata Parlamentului. ”Este indispensabil sa imbunatatim capacitatile de actiune ale serviciilor de informatii”, a mai adaugat Valls, subliniind ca legea din 1991 privind interceptarile  fost conceputa inaintea Internetului iar incadrarea legala a acestor operatiuni este ”lacunara”, ceea ce nu este ”satisfacator nici in termenii securitatii juridice a operatiunilor, nici pe planul libertatilor publice”, a spus Manuel Valls.

Japonia cere ajutor Frantei pentru eliberarea ostaticilor sai

Ministrul de Externe nipon, Fumio Kishida, a solicitat, in cadrul unei convorbiri telefonice, ajutor Frantei pentru eliberarea celor doi cetateni japonezi prezentati, marti,  ca ostatici de ISIS. Laurent Fabius, omologul sau francez, a promis ”o directa colaborare pentru a ajunge la o solutie cat mai rapid posibila”. Jihadistii au cerut pentru cei doi o rascumparare de 200 milioane de dolari, in caz contrar amenintand cu executarea lor in 72 de ore. Tokyo a declarat ca nu ”va ceda terorismului”.

author avatar
Tudor Borcea
395 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger