AcasăNewsFranta ciuruita cu Kalasnikovul

Franta ciuruita cu Kalasnikovul

Suspectii atacului de la sediul Charlie Hebdo au fost subiectul unei supravegheri speciale dar nici un element nu a dus la concluzia iminentei unui atentat, a declarat, ieri, ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve. Ieri, cei doi suspecti erau cautati in nordul Frantei, in regiunile Aisne (Villers-Cotterêts) si Oise (Crépy-en-Valois). Tot ieri,  presedintele Frantei a decretat zi de doliu national.

Fraţii Cherif şi Said Kouachi au lăsat redacţia Charlie Hebdo intr-o balta de sange

Dimineata,  au fost localizati in apropiere de Villers-Cotterêts, fiind recunoscuti la o statie de benzina. Fratii Cherif si Said Kouachi se aflau intr-un Renault Clio iar pe bancheta din spate se vedeau automate Kalasnikov. Se indreptau spre Paris. Unitati de elita ale politiei (Raid) si Jandarmeriei Nationale (GIGN) au fost desfasurate in zona. GIGN s-a instalat in apropiere de Villers-Cotterets (sud) in timp ce Raid s-a pozitionat la nord. Cei doi frati erau cautati pe o raza de 20 kilometri patrati. Regiunea a fost plasata sub nivel maxim de alerta. Cel mai tanar dintre suspectii urmariti dupa masacrul de la redactia Charlie Hebdo, Hamyd Mourad,  s-a predat, miercuri, la 200 km de Paris. Are 18 ani si este suspectat de complicitate cu atacatorii. Ceilalti doi sunt de nationalitate franceza: Cherif Kouachi (32 de ani) si fratele sau, Said (34 de ani), originari din Arondismentul XIX. Cherif este un jihadist cunoscut de serviciile antiteroriste, fiind si condamnat in 2008 pentru ca a participat la o filiera de trimitere de combatanti in Irak. Incredibil, cartea de identitate a unuia din frati a fost gasita in Citroen-ul cu care au fugit dupa atacul redactiei. In masina abandonata au fost gasite drapele jihadiste si cocktailuri Molotov. Alte sapte persoane au fost arestate preventiv dupa o serie de descinderi in noaptea de miercuri spre joi in mai multe orase.

Lacasuri de cult musulmane atacate

Focuri de arma au fost trase, miercuri, intr-o sala de rugaciune musulmana la Port-la-Nouvelle (sud), potrivit cotidianului Midi Libre. Nu au existat victime. La Mans (nord-vest) au fost lansate grenade asupra unei moschei din oras, iarasi,  fara a face victime. O ora mai tarziu, un individ a tras doua focuri de arma in usa moscheii. Ieri, patru grenade au fost lansate in curtea unei alte moschei din Mans, unul din proiectile explodand. La Villefranche-sur-Saone (Rhone, sud) o explozie a vizat un restaurant oriental, aflat in apropiere de o moschee, fara a provoca victime. In Vaucluse, o masina apartinand unei familii musulmane a fost ciuruita de gloante.

Politista  ucisa la Paris. Criminalul a reusit sa fuga

În sudul Parisului, un alt poliţist a fost împuşcat cu o armă automată

Ieri dimineata, un nou moment de groaza s-a abatut asupra capitalei franceze. O politista a fost impuscata la poarta Chatillon, in sudul Parisului. Un barbat care purta o vesta antiglont, o arma de mana si o pusca mitraliera a deschis focul (ora locala 8.19) in directia unor politisti care interveneau in urma unui accident de circulatie. O politista si un agent rutier au fost atinsi de gloante. Acesta din urma se afla in stare grava. Autorul a reusit sa fuga, potrivit ministrului de interne Bernard Cazeneuve. Atacatorul a fugit la bordul unui Renault Clio, ulterior gasit abandonat la Arcueil. Autoritatile nu pun in legatura aceasta noua crima cu atacul de la Charlie Hebdo.

Miercuri, Charlie Hebdo va aparea intr-un milion de exemplare

Viitorul numar al saptamanalului satiric va fi tras intr-un milion de exemplare, de regula tirajul fiind de 60.000 exemplare. Va fi un numar de opt pagini, in loc de 16. Ajutoare au fost acordare de Canal+, Le Monde,  iar echipa redactionala va fi gazduita de redactia Libération.

Je suis Charlie

Uniunea Caricaturistilor din Romania s-a solidarizat cu colegii de breasla din intreaga lume, aducand un omagiu victimelor redactiei ”Charlie Hebdo”, prin mana cunoscutului caricaturist Cristian Topan, care este si presedintele UCR. ”Uniunea Caricaturistilor condamna terorismul ca metoda de cenzura a liberei expresii si este oripilata de masacrul din redactia «Charlie Hebdo». Deasemenea, deplangem pierderea unora din cei mai importanti editorial cartoonisti din lume”, ne-a declarat Cristian Topan.

author avatar
Tudor Borcea
404 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger